Nieuws

Wat voor club is DOS Kampen, waar Jaap Stam de nieuwe hoofdtrainer van wordt?

Wat voor club is DOS Kampen, waar Jaap Stam de nieuwe hoofdtrainer van wordt?

2 februari - 11:13

Jaap Stam is vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van DOS Kampen. De schrik van menig aanvaller van weleer keert daarmee terug bij zijn club waar het allemaal begon. Maar wat voor een club is DOS Kampen? VoetbalNieuws neemt de amateurs met je door!

DOS Kampen, wat staat voor Door Oefening Sterk Kampen, uit Overijssel werd op 21 december 1926 opgericht. Sinds 1972 is Sportpark De Maten de thuishaven van de amateurclub. Vandaag de dag speelt DOS haar wedstrijden in de Zaterdag Tweede Klasse H in district Oost. In het seizoen 1962/63 maakt de club het absolute hoogtepunt mee. Het wordt dan namelijk ongeslagen kampioen van de Tweede Divisie C, destijds de hoogste klasse in het amateurvoetbal. Wat volgt is een strijd om de zaterdagtitel, waar het de meerdere moet erkennen in Noorwijk en Spakenburg. In 1977 bereikt DOS de Eerste Klasse, dat inmiddels al zeven jaar lang het hoogste amateurniveau is. Vier jaar later kroont de ploeg uit Kampen zich tot kampioen. Een jaar later degradeert de club echter wel weer direct, maar keert een seizoen later wel weer terug. DOS doet weer mee in de competitie en kroont zich in 1988 weer als kampioen.

In 1992 en 1998 degradeert DOS twee keer voor één seizoen uit de competitie. In het jaar 2000 duurt die echter langere tijd, totdat het in 2003 weer terug is in de hoofdklasse. Hierin is tot en met het seizoen 2014/15 in actief, als het degradeert naar de Tweede Klasse. Vier seizoenen later verovert DOS weer eens een titel en keert zo terug naar de Eerste Klasse D.

Jaap Stam bij DOS Kampen

Tot zijn twintigste was Stam actief in de elftallen van DOS Kampen. In 1992 nam PEC Zwolle, destijds nog FC Zwolle, de bikkelharde verdediger over. Wat volgde was een roemrijke carrière. Stam droeg in Nederland eerste nog de shirts van Cambuur, Willen II en PSV. In 1998 haal Manchester United de centrale verdediger in huis, waarna hij nog in Italië uitblonk bij Lazio en AC Milan. In 2006 keerde Stam voor één seizoen terug naar Nederland, waar hij uitkwam voor Ajax. In totaal droeg Stam het shirt van het Nederlands Elftal ook nog een 67 keer. Na trainersklussen bij PEC Zwolle, Ajax, Reading, Feyenoord en Cincinnati keerde Stam in 2024 terug bij DOS Kampen. Met ingang van het seizoen 2024/25 is Stam de nieuwe hoofdtrainer.