Nieuws

Zo reageerde Senegal op 'gestolen' uitschakeling in de Afrika Cup tegen Ivoorkust

Zo reageerde Senegal op 'gestolen' uitschakeling in de Afrika Cup tegen Ivoorkust

30 januari - 11:32 Laatste update: 11:46

Senegal slaagde er maandag niet in zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De titelverdediger leidde lange tijd, maar kreeg tegen Ivoorkust vlak voor het einde een strafschop tegen. Door de benutte penalty moesten beide teams verlengen en uiteindelijk won Ivoorkust de wedstrijd na strafschoppen.

De uitschakeling van Senegal in de achtste finales van de Afrika Cup is hard aangekomen in het land. De titelhouder van de vorige editie voelt zich bestolen. De VAR kende aanvankelijk geen penalty toe aan de titelhouder, maar later kreeg Ivoorkust wel een strafschop.

Waarom is Senegal boos?

Met een 1-0 voorsprong werd Ismaïla Sarr in het strafschopgebied gestuit door Odilon Kossounou. Scheidsrechter Pierre Ghislain Atcho floot niet voor de situatie en ook de VAR besloot om niet in te grijpen. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd er wel ingegrepen. Zo kreeg Ivoorkust een strafschop. Nicolas Pépé werd neergehaald door doelman Édouard Mendy. Franck Kessié mocht aanleggen vanaf elf meter en maakte zo de gelijkmaker. Door het doelpunt van Ivoorkust kwam er een verlenging, waarna Ivoorkust de strafschoppenserie van Senegal won.

Hoe reageerden de spelers van Senegal?

Krépin Diatta had na afloop moeite om zijn emoties onder controle te houden. De speler van AS Monaco riep volgens RMC Sport naar officials van de Afrikaanse bond: "Jullie hebben ons toernooi verpest, hou die Afrika Cup maar!" Diatta foeterde maandagavond, om vervolgens zijn verhaal te doen tegen de aanwezige media. "Iedereen heeft het kunnen zien. Je kan niet op deze manier beslissen over het lot van een hele natie."

Ivoorkust wist zich te kwalificeren voor de achtste finale door een van de beste nummers drie te zijn. Tot dusver viel het team tegen, waardoor bondscoach Jean-Louis Gasset tijdens het toernooi werd ontslagen. Met interim-coach Emerse Fae op de bank heeft het gastland nu dus de titelhouder uitgeschakeld.