Nieuws

'PSV wil zich ook met Blokzijl versterken', wie is deze jonge centrale verdediger?

'PSV wil zich ook met Blokzijl versterken', wie is deze jonge centrale verdediger?

29 januari - 10:35

Thijmen Blokzijl kan rekenen op interesse vanuit Eindhoven. PSV zou zich graag willen versterken met de achttienjarige centrale verdediger. Echter werd het eerste bod van de club meteen van tafel geveegd. Wie is deze groeibriljant uit de opleiding van FC GroningenVoetbalNieuws zocht het voor je uit en schetst een profiel.

Wie is Thijmen Blokzijl?

Thijmen Blokzijl werd op 25 februari 2005 geboren in Groningen. Op vijfjarige leeftijd begint Blokzijl met voetballen in de juegd van Velocitas 1897 en daar zou hij vijf jaar actief zijn als jeugdspeler. Op tienjarige leeftijd maakt hij vervolgens zijn eerste stap hogerop. Be Quick 1887 actief in de 4e Divisie ziet wel toekomst in de jonge speler en vraagt hem bij de jeugdopleiding te komen. Bij de club uit Haren valt Blokzijl binnen één seizoen zo erg op dat FC Groningen hem oppikt uit de jeugdopleiding en zo komt hij bij de betaaldvoetbalclub binnenlopen op elfjarige leeftijd.

Bij de Trots van het Noorden blijft Blokzijl zich ontwikkelen en in 2020 werd hij zelfs geselecteerd voor het Nederlands elftal onder vijftien. Eén jaar later werd hij opgeroepen voor het Nederlands elftal onder zeventien, waarin hij meermaals in oefenwedstrijden en wedstrijden in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2022 meespeelde. Daarnaast speelde hij ook mee op dat EK waar het elftal met Blokzijl als basisspeler uiteindelijk de finale met 2–1 van Frankrijk onder zeventien verloor. Op 21 september 2022 debuuteerde Blokzijl voor Nederland onder achttien.

Thijmen Blokzijl tijdens zijn debuut tegen Excelsior. Hij gaat een luchtduel aan met Mike van Duinen.
Thijmen Blokzijl tijdens zijn debuut tegen Excelsior. Hij gaat een luchtduel aan met Mike van Duinen.

Bij de jeugdteams van FC Groningen en het Nederlands elftal maakt Blokzijl dus indruk en het is dan ook niet gek dat hij snel de ladder van FC Groningen beklimt. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 2020/2021 zit hij voor het eerst op de bank bij de A-selectie en dat gebeurde in de twee seizoenen daarop nog viermaal. Op bezoek bij Exelsior op 8 januari 2023 maakte de centrale verdediger op zeventienjarige leeftijd dan eindelijk zijn debuut. Hij schrijft daarmee ook geschiedenis, want Thijmen Blokzijl is sindsdien de jongste speler allertijden in een FC Groningen shirt.

Na een blessure keerde hij pas weer terug aan het einde van het seizoen 2022/2023, maar het duel met Ajax, waar Blokzijl op de bank bij zat, werd na enkele minuten gestaakt vanwege wanordelijkheden. Tijdens het uitspelen van de wedstrijd zat hij niet meer op de bank, want hij moest zijn VWO-eindexamens maken. Vanwege regels van de KNVB moest hij toen wel op het wedstrijdformulier blijven staan. FC Groningen degradeerde vervolgens naar de Keuken Kampioen Divisie, maar onder Dick Lukkien wist Blokzijl nog niet in de basis te spelen. Hij speelde mee in tien wedstrijden, maar stond slechts vier keer in de startende elf.

Contractsituatie en marktwaarde

Volgens het Dagblad van het Noorden deed PSV dus een bod van vijf ton bij FC Gronignen. Gezien zijn marktwaarde is dat wat aan de lage kant. Transfermarkt.com schat de waarde van de nu achtienjarige verdediger op negenhonderduizend euro. In maart van 2023 tekende het grote talent van FC Groningen nog een nieuw contract bij de Trots van het Noorden. Hij tekende bij tot 2026, met een optie voor nog één jaar extra. Dat betekent dat PSV rekening moet houden met het feit dat Blokzijl nog tot medio 2027 vast ligt in Groningen en dat zou zijn prijs wel een aardig kunnen opdrijven. 

Wat voor voetballer is Blokzijl?

In tegenstelling tot Jeremiah St. Juste is Thijmen Blokzijl een centrale verdediger die aan de rechterkant speelt. Het talent is ook rechtsbenig en speelde al zijn wedstrijden centraal achterin bij FC Groningen. De achttienjarige is één meter negentig lang en daarom ook sterk in de lucht. Met zijn jonge leeftijd is verdere groei niet uitgesloten en dus kunnen de Eindhovenaren daar ook van profiteren. Blokzijl is een goede voetballer en kan dus makkelijk opbouwen. Met FC Groningen maakte hij al veel mee voor zijn leeftijd en dus hoeft PSV niet bang te zijn dat Blokzijl schrikt van grote wedstrijden. In een interview van 2022 somde de verdediger zijn zwakke punten nog op: "Mijn ontwikkelpunten zijn voornamelijk het één tegen één verdedigen en het organiseren van achteruit."

Waarom wil PSV Blokzijl inlijven?

Geruchten vanuit Eindhoven zijn er al een tijdje dat PSV voor het sluiten van de wintersetransfermarkt nog een nieuwe centrale verdediger wil binnenhalen. Armel Bella-Kotchap kwam op huurbasis over van Southampton, maar raakte al snel langdurig geblesseerd. Inmiddels loopt hij wel weer rond op het voetbalveld, maar trainen met de selectie van Peter Bosz deed hij nog niet. Daarom zit linkercentrale verdediger André Ramalho nu zonder concurent en zoekt PSV daar dus naar. Uit informatie van het Eindhovens Dagblad heeft de mogelijke transfer van Thijmen Blokzijl echter niets te maken met die concurentiestrijd. 

'Eerder werd al duidelijk dat PSV nog mikt op het binnenhalen van de talenten Jonah Kusi-Asare van AIK Solna, uit Zweden. Daarnaast kijkt de club nog met een schuin oog naar de Poolse middenvelder Karol Borys van Slask Wroclaw. PSV kan de komst van een aantal talenten sowieso financieren door een speciale talentenpool, waarvoor geld beschikbaar is uit een eerder beschikbaar gekomen lening (Partnerfonds)', schrijft de krant. 

Hoe staat FC Groningen tegenover een transfer?

Thijmen Blokzijl geldt dus als een van de parels van de jeugdopleiding van FC Groningen. De achttienjarige verdediger heeft op jonge leeftijd al 26 wedstrijden op zijn naam staan in het eerste elftal. FC Groningen-directeur Wouter Gudde reageerde ook al op het bod van PSV. In het Dagblad van het Noorden zegt hij: "Het bod is voor ons totaal niet interessant. Wij willen hem helemaal niet kwijt. Thijmen is een uitstekende speler. Hij komt dit seizoen wat minder aan spelen toe, maar dat moet je wel afzetten tegen het feit dat hij nog maar achttien jaar is en enorme stappen heeft gezet het afgelopen jaar. Ik denk dat hij bij ons nog veel kan leren."

Mochten de Eindhovenaren toch nog meer geld voor Blokzijl over hebben dan is FC Groningen wel bereid te luisteren naar een bod. Door de degradatie uit de Eredivisie kampt de club met financiële problemen. Een goed bod van PSV zou die schade iets kleiner kunnen maken. Gudde is daar ook eerlijk over. "Wij zitten niet in de situatie dat we zomaar elk bod naast ons neer kunnen leggen, maar in dit geval gaan we pas luisteren als er extreem hoge bedragen op tafel komen. Het huidige bod vonden we in ieder geval bij lange na niet genoeg. We hebben heel veel vertrouwen in de toekomst van Thijmen."