Mogelijk straks al trainer? Zo presteerde Xabi Alonso als speler van Liverpool

27 januari - 18:00

Na het nieuws dat Jürgen Klopp na dit seizoen gaat vertrekken bij Liverpool, is de roep om Xabi Alonso aan te stellen als opvolger groot. De huidige trainer van Leverkusen maakt een magisch seizoen mee met Bayern Leverkusen en is koploper van de Bundelsiga. Als speler van Liverpool blonk Alonso vaak uit. VoetbalNieuws neemt de prestaties van de Spanjaard met je door!

Het is 20 augustus 2004 als Liverpool voor zestien miljoen euro Alonso overneemt van Real Sociedad. De oud-middenvelder zal vervolgens vijf seizoenen het shirt van The Reds gaan dragen. In zijn eerste seizoen is Alonso met Liverpool actief in de Champions League, waarmee het de finale van het miljardenbal bereikt. In de knock-outfase van het toernooi rekent het af met Leverkusen, Juventus en Chelsea. Eind mei wacht AC Milan in Istanbul in de finale. Milan lijkt deze in de eerste helft al te hebben beslist. Na 44 minuten staat de stand namelijk al op 3-0. Toch is het Liverpool dat na rust toeslaat en de wedstrijd in zes minuten helemaal omdraait. In de 60e minuut is het Alonso die de 3-3 voor zijn rekening neemt. Na strafschoppen mag Liverpool 'de cup met de grote oren' uiteindelijk zelfs in handen nemen.

In zijn eerste seizoen schopt Alonso het tot 32 wedstrijden voor Liverpool en is daarin goed voor drie doelpunten en vijf assists. Een seizoen later verovert de Spanjaard met zijn ploeg de UEFA Super Cup en de FA Cup, maar verliest het WK voor Clubs. In de Champions League vliegt Liverpool er in de achtste finales al uit, waar Benfica over twee wedstrijden met 0-3 te sterk is. Alonso komt dat seizoen 53 keer in actie en zorgt voor vijf doelpunten en zes assists. Tijdens zijn derde seizoen in Engeland schopt Alonso het wederom tot de finale van de Champions League, tegen AC Milan. Na het uitschakelen van FC Barcelona, PSV en Chelsea wacht een nieuw onderonsje met de Italianen. Dit keer is Milan de sterkste en wint het met 1-1. Alonso komt dat seizoen 51 keer in actie en zorgt daarin voor vier doelpunten en één assist.

Het seizoen 2008/09 is het laatste seizoen van Alonso in dienst van Liverpool. Dit jaar strandt het CL-avontuur in de kwartfinales, waarin Chelsea over twee wedstrijden met 4-7 te sterk is. Eerder wist Liverpool nog Real Madrid uit te schakelen. De middenvelder schopt het uiteindelijk tot 47 wedstrijden en tekende voor zeven assists en vier doelpunten. In de zomer van 2009 vertrekt Alonso voor een bedrag van 34,5 miljoen euro naar Real Madrid.

In totaal draagt Alonso het shirt van Liverpool in 210 wedstrijden en neemt daarin twintig assists en achttien doelpunten voor zijn rekening.