Van Forbs tot Akpom: zo presteren de aankopen van Mislintat bij Ajax

Zo presteren de omstreden aankopen van Mislintat bij Ajax
11 maart om 20:05
Laatste update: 11 maart om 20:05

Afgelopen zomer gaf Ajax onder leiding van Sven Mislintat ruim 110 miljoen euro uit aan dertien nieuwe spelers. Veel aankopen kregen door de hoge transfersommen al gauw de stempel van omstreden. Deze winter lijkt Ajax al van enkele aankopen afscheid te gaan nemen. Ondertussen is Mislintat in beeld om de nieuwe technisch directeur van Borussia Dortmund te worden. Maar hoe presteren de zomerse nieuwelingen in Amsterdam? VoetbalNieuws geeft een overzicht.

Josip Sutalo: 20,5 miljoen

Het hoogste bedrag legde Ajax afgelopen zomer op tafel voor Josip Sutalo. De centrale verdediger maakte voor een bedrag van 20,5 miljoen euro de overstap van Dinamo Zagreb. Er was al snel veel te doen over de Kroaat, die last zou hebben van heimwee. Sutalo speelde al 25 keer voor Ajax en wordt geschat op een waarde van zestien miljoen.

Georges Mikautadze: 16 miljoen

Maar liefst zestien miljoen euro telde Ajax neer voor de komst van Georges Mikautadze, die voor de nodige doelpunten moest gaan zorgen. Echter liep het huwelijk niet zoals gedroomd en mocht de Georgiër deze winter na slecht negen optredens alweer op huurbasis terugkeren naar FC Metz. Zijn marktwaarde wordt geschat op acht miljoen.

Carlos Forbs: 14 miljoen

Met Carlos Forbs leek Ajax een nieuw groot talent in Amsterdam te verwelkomen. De jonge vleugelaanvaller kwam voor veertien miljoen euro over uit de jeugd van Manchester City. Forbs, wiens waarde op tien miljoen wordt geschat, is in 30 optredens goed voor drie doelpunten en vier assists.

Gastón Ávila: 12,5 miljoen

De fans van Ajax hebben nog weinig kunnen genieten van Gastón Ávila, die afgelopen zomer voor 12,5 miljoen euro overkwam van Royal Antwerp. De Argentijnse verdediger maakte tot nu slechts acht keer zij opwachting in het eerste, waar hij ook één wedstrijd speelde voor Jong Ajax. Hier was hij goed voor één assist. Van zijn transferwaarde lijkt nog weinig over: nu Ávila op vijf miljoen wordt geschat. Bovendien maakte Ajax 24 januari bekend dat de Argentijn wegens een afgescheurde kruisband de rest van het kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie komt. 

Chuba Akpom: 12,3 miljoen

Voor de concurrentie in de spitspositie kwam Chuba Akpom voor 12,3 miljoen over van Middlesbrough, de club waar hij zich tot topscorer van de Championship had gekroond. In Nederland gaat het scoren de Engelsman echter minder makkelijk af. Na 26 optredens wist Akpom tien keer het net te vinden. Zijn waarde wordt geschat op twaalf miljoen, waardoor Ajax geen groot verlies lijkt te lijden voor de spits.

Inmiddels zouden clubs uit Frankrijk, Engeland en Duitsland hem alweer vanuit zijn reservepositie willen verlossen. LOSC Lille en Crystal Palace worden onder meer met hem in verband gebracht, maar Ajax wil alleen de hoofdprijs.

Borna Sosa: 8 miljoen

Een van de meest omstreden aankopen door Mislintat is die van Borna Sosa. De linksachter kwam voor acht miljoen euro over van VfB Stuttgart. Bij de transfer zou Mislintat echter een zakenpartner hebben gebruikt. In Amsterdam speelde Sosa al twintig wedstrijden, waarin hij goed was voor vijf assists. De waarde van de Kroaat wordt geschat op acht miljoen.

Benjamin Tahirovic: 7,5 miljoen

Met een marktwaarde van slechts anderhalf miljoen euro, telde Mislintat een bedrag van 7,5 miljoen euro neer voor Benjamin Tahirovic. De middenvelder kwam over van AS Roma en speelde tot nu toe 28 wedstrijden voor Ajax, waarin hij goed is voor twee doelpunten en vier assists. De Bosniër wordt op een marktwaarde van zes miljoen geschat.

Sivert Mannsverk: 6 miljoen

Op de slotdag van de zomerse transferperiode maakte Sivert Mannsverk voor zes miljoen de overstap van Molde naar Ajax. De middenvelder staat de boek als groot talent en kreeg al enkele kansen in het eerste van Ajax. Een voetblessure hield de Noor twintig wedstrijden aan de kant, waardoor zijn teller op acht optreden staat. De marktwaarde van Mannsverk steeg zelfs met anderhalf miljoen naar 6,5 miljoen.

Diant Ramaj: 5 miljoen

Vijf miljoen euro uitgeven aan een reservedoelman met een marktwaarde van slechts 750 duizend euro, Mislintat deed het. Diant Ramaj kwam over van Eintracht Frankfurt. Inmiddels is de doelman uitgegroeid tot eerste keuze in het elftal van interim-trainer John van ’t Schip. Ramaj speelde al 26 keer voor Ajax, waarin hij vijf keer zijn doel wist schoon te houden. Ramaj is nu een van de sterkhouders van dit Ajax. De marktwaarde van de Duitser wordt geschat op vijf miljoen.

Anton Gaaei: 4,5 miljoen

In Anton Gaaei haalde Ajax voor 4,5 miljoen euro een nieuwe rechtsachter. De Deen kwam voer van Viborg FF, maar weet niet te overtuigen in Amsterdam. Dertig keer mocht de verdediger zijn opwachting maken in het eerste, waarin hij goed was voor één assist. In het duel met AZ ging Gaaei echter twee keer de fout in en werd hij na een half uur gewisseld door Van 't Schip. Sindsdien wordt Gaaei niet meer in de basis gezet. De waarde van Gaaei wordt geschat op drie miljoen.

Jakov Medic: 3 miljoen

Ook Jakov Medic kwam over uit de 2. Bundesliga, waar FC St. Pauli drie miljoen euro verdiende aan de centrale verdediger. Medic kwam al negen keer in actie voor Ajax, waarvoor hij tijdens zijn debuut in de Eredivisie voor een prachtig doelpunt zorgde. De laatste weken wordt de verdediger gepasseerd. De waarde van Medic wordt geschat op 2,5 miljoen.

Ethan Butera: 1,5 miljoen

Mislintat haalde ook het grote Belgische talent Ethan Butera naar Ajax. De jonge centrale verdediger kwam voor anderhalf miljoen over uit de jeugd van RSC Anderlecht, waar hij nog herstellende was van een blessure. Daardoor wist Butera, wiens marktwaarde 800 duizend wordt geschat, nog niet in actie in Amsterdam.

Branco van den Boomen: transfervrij

Transfervrij maakte Branco van den Boomen de overstap van Toulouse naar Ajax. Inmiddels wordt de waarde van de middenvelder geschat op negen miljoen euro. In 21 wedstrijden zorgde Van de Boomen voor drie doelpunten en één assist.