Nieuws

Genoeg topspitsen aanwezig: dit zijn de topscorers van de Afrika Cup of Nations

Genoeg topspitsen aanwezig: dit zijn de topscorers van de Afrika Cup of Nations

11 februari - 20:30 Laatste update: 20:30

De Afrika Cup gaat bijna aan zijn einde komen. Ivoorkust en Nigeria gaan in de finale uitmaken wie er de opvolger van Senegal wordt. Ondertussen werd er genoeg gescoord maar wie is de huidige topscorer? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

1. Emilio Nsue, Equatoriaal-Guinea - vijf doelpunten

De huidige nummer één van de topscorerslijst is een speler die niet veel mensen zullen kennen. Emilio Nsue is de aanvoerder van Equatoriaal-Guinea en tegen Guinee-Bissau in de eerste groepswedstrijd was hij al niet te stoppen. De Nzalang Nacional scoorde er lustig op los in de 4-2 overwinning en Nsue scoorde een hattrick. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een speler van het land drie doelpunten scoorde in een wedstrijd op een eindtoernooi.

Daarna was hij nog tweemaal trefzeker in de wedstrijd tegen Ivoorkust, maar bij de laatste zestien raakte zijn strafschop de paal. De spits is actief op het derde niveau van Spanje bij Intercity en met zijn 34 jaar is hij ook niet meer de jongste. Toch stond hij onder contract bij een paar mooie clubs zoals: Real Sociedad, Birmingham City, FC Middlesbrough, RCD Mallorca en APOEL Nicosia.

2. Gelson Dala (Angola) & Mostafa Mohamed (Egypte) - vier doelpunten

Egypte werd in rouw gedompeld toen het wederom niet de Afrika Cup wist te winnen. Tegen DR Congo werd er via strafschoppen verloren toen keeper Gabaski zijn penalty mis schoot. In de wedstrijd zelf was spits Mostafa Mohamed wel trefzeker. Vanaf elf meter schoot hij de gelijkmaker binnen, maar in de strafschoppenreeks lukte het niet. Eerder leek Mohamed, die speelt voor het Franse Nantes, de grote held te worden door in de groepsfase diep in blessuretijd de 1-2 tegen Kaapverdië te scoren. Niet veel later scoorde Tubarões Azuis toch nog de gelijkmaker, maar door resultaten op de andere velden ging Egypte toch nog door.

Angola schopte het ook ver in het toernooi. In de kwartfinale werd met 1-0 verloren van finalist Nigeria, maar spits Gelson Dala beleefde het toernooi van zijn leven. Als speler is hij actief voor Al-Wakrah in Qatar en daar scoorde hij in twaalf wedstrijden vijf keer. Op de Afrika Cup behaalde hij bijna datzelfde aantal in vijf wedstrijden. Dala scoorde twee keer tegen Mauritanië in de groepsfase en twee keer tegen Namibië in de laatste zestien.  

Spelers met drie doelpunten:

Ademola Lookman - Nigeria
Bertrand Traoré - Burkina Faso
Baghdad Bounedjah - Algerije
Mohamed Bayo - Guinee
Mabululu - Angola
Lassine Sinayoko - Mali

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!