Zo verliep de carrière van Ihattaren tot nu toe

Wonderkind van weleer: zo verliep de turbulente carrière van Ihattaren tot nu toe

12 januari om 13:26

Waar Mohamed Ihattaren ooit te boek stond als een groot wonderkind, komt de voetballer vandaag de dag vooral in het nieuws door spraakmakende randzaken. VoetbalNieuws neemt de bijzondere carrière van de oud-PSV'er met je door!

Via de jeugd van amateurclub SV Houten stroomde de in Utrecht geboren Ihattaren in 2010 de jeugdopleiding van PSV binnen. Na diverse jeugdelftallen in Eindhoven te hebben doorlopen volgde op 11 januari 2019 zijn officieuze debuut in het eerste van PSV. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Club Brugge maakte de aanvaller zijn eerste minuten voor PSV 1. Tegen het einde van de maand werd Ihattaren voor het eerst opgenomen in de wedstrijdselectie en volgde later ook op zestienjarige leeftijd zijn officiële debuut voor PSV. In de wedstrijd tegen FC Groningen (2-1) kwam hij als invaller binnen de lijnen en werd zo de eerste jeugdspeler van PSV die zonder minuten in Jong PSV, voordat het toetrad in de KKD, zijn debuut maakte in het eerste. Daarnaast werd de aanvaller ook de op drie-na-laatste jongste debutant van de club.

In maart 2019 werd Ihattaren definitief overgeheveld naar het eerste elftal van PSV, waarna het hard ging met de aanvaller. Wat volgde was in augustus zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht. Vier dagen later maakte Ihattaren ook zijn eerste Europese doelpunt, toen hij trefzeker was tegen Apollon Limasol (3-0). Begin oktober kreeg Ihattaren een behoorlijke tegenslag te verduren, toen zijn vader na een ziekbed kwam te overlijden. Twee maanden later droeg een zichtbaar geëmotioneerde Ihattaren zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard op aan zijn overleden vader. Vanaf elf meter werd de aanvaller met een leeftijd van zeventien jaar en 298 de jongste speler die dit deed in geschiedenis van Eredivisie.

Tijdens het seizoen 2019/20 was Ihattaren inmiddels uitgegroeid tot basisspeler bij PSV. In 33 wedstrijden zorgde de aanvaller voor zeven doelpunten en negen assists. Met de komst van Roger Schmidt naar PSV in de zomer van 2020 veranderde een hoop rond de speeltijd van Ihattaren, die steeds meer uit beeld raakte bij de Duitse oefenmeester. Het boterde totaal niet tussen de twee, waardoor Ihattaren eind augustus 2021 vertrok uit Eindhoven en zijn gelukt zocht bij Juventus. De topclub verhuurde de aanvaller direct aan Sampdoria, wat het begin van het einde voor de aanvaller leek te betekenen. 

'Probleemkind Ihattaren'

Half oktober keerde Ihattaren, zonder nog een minuut voor zijn tijdelijke club te hebben gespeeld, terug naar Nederland. Daar kampte zijn moeder met ziekte, waarna hij niet meer kwam opdagen bij Sampdoria. Naar eigen zeggen zou de club nauwelijks naar hem hebben omgekeken, iets wat Sampdoria zelf ontkende. Ihattaren keerde vervolgens terug naar Juventus, dat hem verhuurde aan Ajax. De Amsterdammers hadden een optie-tot-koop bedongen in de deal. Ihattaren sloot eerst aan bij Jong Ajax om aan zijn fitheid te werken. Iets wat flinke tijd in beslag nam. In april 2022 maakte Ihattaren zijn debuut voor het beloftenteam, waar hij later die maand in de verloren bekerfinale tegen PSV zijn eerste opwachting maakte voor de hoofdmacht.

In het nieuwe seizoen bij Ajax was Ihattaren enige tijd afwezig bij Ajax en ontbrak vanwege onduidelijke redenen bij de Amsterdammers. De aanvaller kreeg daardoor geen rugnummer toegewezen en werd niet ingeschreven voor de Champions League. Eind oktober 2022 maakte Ajax bekend niet langer met Ihattaren door te gaan. Zo keerde de aanvaller terug naar Juventus, waar zijn nog twee jaar geldige contract werd verscheurd. Ihattaren leek na een korte periode zonder werkgever te gaan tekenen bij het Turkse Samsunspor, maar de deal ging na een akkoord tussen de speler en club uiteindelijk toch niet door na verhoogde financiële eisen. De voorzitter van de club noemde Ihattaren vervolgens een 'probleemspeler'.

Op 4 december kondigde Slavia Praag plots aan Ihattaren een nieuwe kans te bieden. De aanvaller moest fit worden en tekende zo een prestatiecontract in Tsjechië.