Wie is Gonçalo Esteves, de Portugees die Sugawara tijdelijk moet vervangen bij AZ?

Wie is Gonçalo Esteves, de Portugees die als back-up van Sugawara bij AZ komt?

5 januari om 10:35
Laatste update: 5 januari om 11:00

Gonçalo Esteves is de nieuwe rechtsback van AZ. De 19-jarige Portugees komt in eerste instantie naar Alkmaar als vervanger van Yukinari Sugawara, die met Japan de Azië Cup gaat spelen. Wie is Esteves eigenlijk? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is Gonçalo Esteves?

Gonçalo Esteves werd geboren op 27 februari 2004 in Arcos de Valdevez, in het uiterste noorden van Portugal. Hij werd in 2017 opgepikt door de jeugdopleiding van FC Porto, maar brak daar niet door. Via een huurperiode bij Padroense, dat op het tweede niveau uitkomt, kwam hij in 2021 bij Sporting Portugal terecht. De ene Portugese topclub nam Estreves zodoende transfervrij over van de andere.

Hoe verloopt de carrière van Gonçalo Esteves?

In zijn eerste seizoen bij Sporting kwam Esteves slechts een paar keer als invaller in actie, waardoor hij voor de tweede keer in zijn carrière werd verhuurd. Estoril Praia, een middenmoter uit de Primeira Liga, nam hem voor een halfjaar over van Sporting. Esteves begon in zijn eerste wedstrijd nog in de basis, speelde in zijn tweede ook een uur, maar kreeg in zijn derde een rode kaart en kwam daarna nauwelijks meer in actie.

Zijn talent wordt echter wel onderstreept door het feit dat hij voor Portugal Onder 20 speelt en ook al achttien interlands speelde voor het Onder 19-elftal. Daarin scoorde hij tweemaal. De rechtervleugelverdediger heeft nog een contract tot het einde van het seizoen bij Sporting.

Hoeveel is Gonçalo Esteves waard en hoe ziet de deal eruit?

Volgens Transfermarkt ligt de transferwaarde van Esteves rond de twee miljoen euro. Hij is na Alexandre Penetra en Tiago Dantas de derde speler die door AZ uit Portugal wordt gehaald. Met Denso Kasius heeft hij behalve Sugawara nog een andere geduchte concurrent. Esteves komt in eerste instantie over op huurbasis, maar de Alkmaarders hebben een optie tot koop bedongen.

Wat voor speler is Gonçalo Esteves?

Esteves is een rechtsback die met zijn 1,71 klein van stuk is en daarmee is hij een stukje kleiner dan Sugawara. De Portugees kwam voornamelijk uit in de jeugdelftallen van Sporting en daarin spreken zijn statistieken in aanvallend opzicht niet echt voor hem. Hij gaf in de 34 wedstrijden die hij speelde slechts één assist. Die assist gaf hij overigens wel in het afgelopen Youth League-seizoen, waarin AZ de club uit Lissabon ook trof.

Esteves llijkt een sneltrein te zijn met een hoop uithoudingsvermogen. Daarnaast is de Portugees ook technisch onderlegd met een goede eerste aanname, dribbel en techniek. Dat moet hij nu nog gaan omzetten in productiviteit.