Nieuws

Afrika Cup in volle gang: dit zijn de favorieten en de spelers om op te letten

Afrika Cup in volle gang: dit zijn de favorieten en de spelers om op te letten

10 januari - 12:45 Laatste update: 15 januari - 08:53

De Afrika Cup gaat zijn derde dag in. De interesse in het toernooi groeit aangezien er steeds meer wereldsterren mee doen en VoetbalNieuws vertelt je wie de favorieten voor de eindoverwinning zijn.

De Afrika Cup begon op 13 januari en de finale is op 11 februari in Ivoorkust. Egypte is met zeven titels de recordkampioen, maar de huidige en regerend kampioen is Senegal. De ploeg kent menig wereldster en hoopt ook dit jaar een gooi te doen naar de overwinning. In totaal doen er 24 landen mee verspreid over zes poules.

Senegal

Zoals al vermeld is Senegal de regerend kampioen en tevens topfavoriet onder zowel de supporters als de boekmakers. Ruim een jaar geleden maakte de ploeg van bondscoach Aliou Cisse het Oranje nog lastig op het WK in Qatar. Uiteindelijk was Engeland een maatje te groot voor de Afrikaanse kampioen, maar op eigen continent zal de ploeg weer hoge ogen willen gooien.

Sterspelers:
Senegal kent een selectie vol wereldtoppers. Op doel staat Champions League-winnaar Edouard Mendy. In de defensie zien we Kalidou Koulibaly terug en Premier League-spelers Moussa Niakhate en Fode Ballo-Toure. Ook Tottenham Hotspur-speler Pape Matar Sarr en Idrissa Gana Gueye zijn van de partij. De grote ster is toch wel Sadio Mané. De voormalig Liverpool-aanvaller vormt tegenwoordig een aanvalsduo met Cristiano Ronaldo en weet ook in Saudi-Arabië meer dan eens het net te vinden.

Senegal na het winnen van de Afrika Cup.
Senegal na het winnen van de Afrika Cup.

Marokko

Marokko was één van de sprookjesverhalen op het WK in Qatar. De Leeuwen van de Atlas bereikten de halve finale waarin Frankrijk nipt te sterk was. Nu de Afrika Cup voor de deur staat, zijn de verwachtingen dus hooggespannen. Bondscoach Walid Regragui kon op veel lof rekenen na het WK en zal ook nu flink aan de bak moeten.

Echter is de Afrika Cup de laatste jaren niet het toernooi voor Marokko. Sinds 2004 kwamen ze niet meer voorbij de kwartfinale. Dit jaar lijkt er niets anders op te zitten dan in ieder geval verder komen dan de kwartfinale, maar de hoop heerst om het toernooi te winnen.

Sterspelers: 
De Leeuwen van de Atlas beschikken over genoeg kwaliteiten, zo toonden ze al aan op het WK. Noussair Mazraoui is van de partij, net als Sofyan Amrabat, Hakim Ziyech en Achraf Hakimi. Ook is er Eredivisie-inbreng in de selectie. PSV zal Isamel Saibari de komende maanden moeten missen aangezien ook hij mee gaat naar Ivoorkust.

Nigeria

Nigeria is vooraf een lichte outsider, maar heeft een selectie waar je u tegen zegt. Afgelopen toernooi wisten ze slechts tot de laatste zestien te komen, maar wel wist Nigeria het toernooi al driemaal te winnen. In 1980, 1994 en 2013 zegevierden de Nigerianen. Wel zitten ze in een poule met thuisland Ivoorkust wat altijd in het nadeel spreekt.

Sterspelers:
Kijkend naar de selectie van Nigeria, dan springen er een paar spelers uit. De ster in de aanval is Victor Osimhen. De aanvaller van SSC Napoli was één van de steunpilaren in het kampionesjaar van de ploeg en krijgt in de spits gezelschap van Victor Boniface. Laatsgenoemde speelt de sterren van de hemel bij Bundesliga-koploper Bayer Leverkusen. Ook AC Milan-aanvaller Samuel Chukwueze is één van de aanwezigen. In 22 wedstrijden staat de teller op zestien doelpunten en acht assists.

Welke spelers moeten we in de gaten houden?

Mohamed Salah

Salah is, wederom, bezig met een werelds seizoen bij Liverpool. De Egyptenaar zorgt er bijna eigenhandig voor dat zijn ploeg koploper is in de Premier League en zijn gemis zal groot zijn voor de Engelse topploeg. Bij Egypte heeft de aanvaller echter te maken met een selectie zonder wereldsterren en zal hij de kar alleen moeten trekken. Echter is niets hem te zwaar, want de afgelopen editie bracht Salah zijn ploeg eigenhandig naar de finale waar het ten onder ging tegen Senegal.

Serhou Guirassay

Guirassay is net als Boniface bezig aan een topseizoen in de Bundesliga. De aanvaller van Guinee is een verrassing voor menig supporter en schoot er tot nu toe bij VfB Stuttgart al zeventien in. Guinee behoort niet tot de favorieten en beschikt ook niet over de sterren om het toernooi te gaan winnen, maar een verrassing zit in een klein hoekje. Met slechts twaalf interlands op zijn naam wordt er een hoop verwacht van de spits en het is nu aan hem om dat vertrouwen uit te betalen.

Mohammed Kudus

Kudus transfereerde in de zomer van Ajax naar West Ham United. Eén ploeg was daar enorm gelukkig mee en dat was de kopende partij. Kudus is namelijk een smaakmaker in de Premier League en weet de laatste weken meer dan eens tot scoren te komen. Al negen maal wist Kudus te scoren voor zijn nieuwe ploeg. Daarnaast veroverde geen enkele speler vaker balbezit op de helft van de tegenstander in de Premier League dan Kudus en is er geen twijfel meer of hij in de basis moet staan.

Victor Osimhen

Osimhen is de grote man bij Nigeria. De aanvaller van Napoli behoort tot de absolute wereldtop en had een enorm aandeel in de titel, die het afgelopen seizoen werd binnengehaald. Tot dusver kwam Osimhen tot twintig goals in 28 interlands voor Nigeria en ook op de Afrika Cup is de hoop in zijn thuisland op hem gevestigd.

Achraf Hakimi

Ook een verdediger in deze lijst: Achraf Hakimi. Op het afgelopen WK in Qatar maakte Marokko een geweldige indruk en schitterde ook Hakimi. De speler van Paris Saint-Germain had een groot aandeel in het bereiken van de halve finale van de eindronde en zal ook op de Afrika Cup gebrand zijn op eremetaal. Marokko wordt gezien als één van de grote favorieten om het toernooi te winnen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!