Liverpool begint 2024 goed: driepunter tegen Newcastle zorgt voor koppositie

1 januari - 23:00 Laatste update: 23:00

Liverpool is het jaar begonnen met een driepunter. In de eerste Premier League-wedstrijd van 2024 waren The Reds de baas over Newcastle United in een spetterend duel. Het eindigde uiteindelijk in 4-2. Mohammed Salah scoorde twee keer, waaronder zijn 150ste treffer voor Liverpool en ook scoorden Sven Botman en Cody Gakpo allebei.

Vanaf het eerste moment was er spektakel op Anfield. Beide ploegen speelden in een moordend tempo, maar Liverpool kreeg de grootste kansen. Na twaalf minuten moest Darwin Núñez de thuisploeg eigenlijk op voorsprong zetten, maar keeper Martin Dúbravka kon zijn inzet van dichtbij keren. Het zou niet de enige belangrijke redding van de avond zijn. Daarna begonnen de kansen van Luis Diaz. Hij maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd, maar zag deze afgekeurd worden door de VAR vanwege buitenspel. Kort daarna liet Diaz zich weer zien, want hij werd onderuit gehaald in de zestienmeter. De schuldige aan de kant van Newcastle United was Nederlander Sven Botman. Samen met Virgil van Dijk waren zij de twee Nederlanders aan de aftrap, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch begonnen op de bank.

De penalty moest genomen worden door Mohammed Salah. Het was zijn 29ste strafschop in het shirt van Liverpool, maar het werd ook zijn zesde misser. Dubravka was de Egyptenaar de baas en van dichtbij werkte Trent Alexander-Arnold de bal over. Het leverde wat hoop aan The Magpies, want zij dachten vervolgens in de dertigste minuut op voorsprong te komen. Wederom moest de VAR ingrijpen voor buitenspel en dus zochten de ploegen met de brilstand nog op het bord de kleedkamers op voor de rust.

Kort na de rust wist Mohamed Salah wel toe te slaan. Na een goed uitgespeelde counter gaf Darwin Núñez de Egyptenaar de bal op een presenteerblaadje en Salah hoefde de bal alleen maar in het doel te lopen. Het was de 150ste treffer voor Salah in het shirt van Liverpool. Alleen Harry KaneWayne Rooney, Sergio Agüero en Thierry Henry deden hetzelfde voor slechts één Premier League-club. Het begin van The Reds was zo goed, dat Newcastle niet onder de druk vandaan kon komen. Keeper Martin Dúbravka moest dan ook meedere keren goed ingrijpen om Newcastle in leven te houden.

Het werk van de keeper bleef dan ook niet onbenut. In de 54ste minuut dook Alexander Isak plots op voor Alisson na een pass van Anthony Gordon en de oud-spits van Willem ll rondde zeer koel af voor de gelijkmaker. Daarmee verdween de voorsprong waar Liverpool hard voor moest strijden als sneeuw voor de zon binnen vijf minuten. Curtis Jones zorgde er echter voor dat er weer blije gezichten kwamen op Anfield. Hij wist in de 75ste minuut Dúbravka wel te verschalken en zorgde daarmee voor opluchting. Toch zou het nog lang niet klaar zijn met de doelpunten. Cody Gakpo mocht invallen en beloonde zijn invalbeurt met een treffer. Na een fantastische assist van Salah kon hij de bal in het doel lopen en zo tekenen voor zijn tweede Premier League goal van het seizoen.

De Nederlandse glorie zou nog verder omhoog gehouden worden door Sven Botman. Eén van de vier Nederlanders op het veld antwoorde snel op de treffer van Gakpo. Uit een corner torende de centrale verdediger boven iedereen uit en knikte snoeihard binnen. De aansluiting bij Liverpool zou net als de gehele wedstrijd niet lang duren voor Newcastle. Een fantastische pass van Alexis Mac Allister zette Diego Jota alleen voor de keeper en dit keer ging Martin Dúbravka wel de fout in. Hij tikte de aanvaller aan en Jota ging gretig naar het gras. De herkansing van elf meter liet Salah zich niet ontnemen en deze keer schoot hij wel raak. Door de 4-2 overwinning trapt Liverpool 2024 af als de koploper van de Premier League.