Efficiënt West Ham bezorgt Arsenal dure nederlaag in strijd om koppositie

28-12-2023 23:12

Arsenal heeft donderdagavond duur puntverlies geleden in de strijd om het kampioenschap in de Premier League. The Gunners konden bij een zege op West Ham United de koppositie weer overnemen van Liverpool, maar lieten dat na. Er werd met 0-2 verloren.

De ploeg van Mikel Arteta speelde een vrij behoorlijke eerste helft, had bijna driekwart van het balbezit en ook de meeste doelpogingen, maar kwam toch na twaalf minuten op achterstand. Na slecht verdedigen van William Saliba en een daaropvolgende hachelijke situatie rondom de zestien, tikte Tomas Soucek de 0-1 binnen. De bal leek in de aanloop over de achterlijn te zijn geweest, maar de VAR kon tot grote woede van Arsenal onvoldoende bewijs leveren om de goal af te keuren.

Vlak daarna viel Lucas Paquetá geblesseerd uit bij de bezoekers. De Braziliaanse spelmaker had in de warming-up al veel last en leek niet eens te kunnen beginnen, maar deed dat toch. David Moyes nam een risico, maar bracht halverwege de eerste helft Saïd Benrahma binnen de lijnen.

Arsenal drukte en had in de laatste tien minuten maar liefst negentig procent van het balbezit, maar kwam maar niet tot scoren. Vlak voor rust trof Bukayo Saka met een verdekt schot in de korte hoek nog de paal.

De wet van Murphy leek helemaal compleet voor The Gunners toen Konstantinos Mavropanos in de 55e minuut vanuit een corner de 0-2 tegen de touwen kopte. Arsenal bleef rondom de zestien van West Ham spelen, wat voor een grote kans voor Gabriel Jesus zorgde. De Braziliaan leek de 1-2 binnen te kunnen drukken, maar kopte over. Een daarna geclaimde penalty door Saka werd door scheidsrechter Michael Oliver weggewuifd. Die viel in de blessuretijd aan de andere kant wel. Declan Rice werkte in de counter Emerson Palmieri naar de grond, wat een strafschop opleverde die werd gemist door Benrahma.

Zodoende blijft Arsenal na speelronde negentien op de tweede plaats staan. Op Oudejaarsdag wacht voor hen de uitwedstrijd tegen Fulham. West Ham klimt naar plek zes en speelt op 2 januari thuis tegen Brighton.