Nieuws

Om deze redenen werd Peter Bosz afgelopen zomer geen trainer van Ajax

Om deze redenen werd Peter Bosz afgelopen zomer geen trainer van Ajax

28-12-2023 20:26
1

Ajax sprak afgelopen zomer met Peter Bosz, maar de succesvolle oefenmeester verkoos een job bij PSV boven die in Amsterdam. Waarom eigenlijk? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

Ajax zat na de laatste speelronde van het seizoen 2022/2023 met een vacature voor hoofdcoach van het eerste elftal. Op dat moment werd John Heitinga na een tegenvallende reeks, wat eindigde met een 3-1 nederlaag bij FC Twente, ontslagen. 'Ajax gaat op zoek naar een nieuwe trainer', zou de simpele boodschap zijn geweest die Heitinga kreeg.

Wanneer sprak Ajax met Peter Bosz?

Begin juni 2023 zou Bosz voor het eerst zijn gepolst door toenmalig technisch directeur Sven Mislintat. Een langverwacht videogesprek verliep goed, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De Duitse beleidsmaker en de Nederlandse coach kenden elkaar immers uit hun gezamenlijke tijd in de Bundesliga. De eerste gesprekken zouden voornamelijk zijn gegaan over de scheefgegroeide selectie in Amsterdam, de werkwijze van Bosz, de ideale manier van samenwerken binnen een BVO én over de breedte in de financiën.

Een paar dagen daarvoor had Edwin van der Sar zijn vertrek als algemeen directeur van Ajax aangekondigd. Iets wat een mogelijk obstakel wegnam, omdat Bosz en Ajax – dat toen onder leiding stond van Van der Sar – in 2017 met nogal wat onenigheid uit elkaar gingen.

Waarom werd Bosz niet voor de tweede keer trainer van Ajax?

'Toch overheerst aan beide kanten het gevoel van een date zonder potentie', klinkt het in een analysestuk van het AD. 'Het contact is prima, er vallen geen ongemakkelijke stiltes, maar de sprankeling ontbreekt. Mislintat merkt dat Bosz terughoudend is: de trainer heeft in de dagen hiervoor al meerdere goede gesprekken gevoerd in Eindhoven.'

De keuze tussen PSV en Ajax is er een die voor niet veel trainers is weggelegd, maar voor Bosz dus wel. De coach zou echter twijfels hebben bij de Amsterdammers, die met name worden gevoed door de aanloop en de context van het gesprek. Reza Fazeli, Bosz' zaakwaarnemer, zou in april al hebben geïnformeerd bij Mislintat, maar laatstgenoemde zou niet zeer enthousiast zijn geweest.

Ajax sprak afgelopen zomer met Peter Bosz als mogelijke opvolger van John Heitinga

Bovendien zouden er ook in de verdere Ajax-bestuurskamers twijfels zijn geweest over de mogelijke aanstelling van Bosz. De vele tv-optredens van de oefenmeester zit men dwars. Er wordt gesproken over een wel érg openlijke sollicitatie. De onenigheid die Bosz met zijn assistenten Hennie Spijkerman, Carlo L’Ami, Björn Rekelhof en Dennis Bergkamp had, telt mee in dat sentiment.

Mislintat kreeg dat mee in zijn zoektocht. 'Niemand raadt hem letterlijk af om voor Bosz te gaan, maar in allerlei terloopse opmerkingen is de teneur helder. In de directiegesprekken worden er eerst twijfels geuit, vaak verpakt in vragen.' "Uiteraard is het jouw beslissing", klonk er.

Bosz kiest PSV uiteindelijk boven Ajax

Ondertussen wacht PSV op de achtergrond keurig af. Met Earnest Stewart en Marcel Brands zit er een sterke leiding in Eindhoven. Van het gedraai bij Ajax, is er in Eindhoven geen sprake. Mislintat krijgt de geruchten over de gesprekken tussen Bosz en PSV door, sprak ondertussen met andere kandidaten, 'om zijn huiswerk zo volledig mogelijk af te ronden'.

Een gesprek met Bosz volgde, maar deze keer met een wat makkelijke afloop. 'Ze weten het allebei. Het is domweg te laat', besluit het AD.