Hoe verliepen de eerdere ontmoetingen tussen PSV en Borussia Dortmund?

18-12-2023 16:56

PSV neemt het in de achtste finales van de Champions League op tegen Borussia Dortmund. De Eindhovenaren speelden slechts drie keer eerder tegen de Duitsers. VoetbalNieuws zette de wedstrijden voor je op een rij!

Laatste ontmoeting tussen PSV en Borussia Dortmund

In het seizoen 2016/2017 verbleven zowel PSV als Borussia Dortmund in Zuid-Spanje om aan het winterse weer te ontsnappen. In de havenstad La Línea troffen beide teams elkaar tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. PSV, destijds onder leiding van Phillip Cocu, speelde in een 4-4-2 opstelling met Luuk de Jong en Gaston Pereiro als tweemans-aanval. Het team van Cocu was kansloos en stond in de rust al met 2-0 achter door doelpunten van Reus en Kagawa. Ook in de tweede helft kon PSV geen vuist maken en kwam de ploeg uit Eindhoven op een 3-0 achterstand door André Schürrle. Luuk de Jong deed nog iets terug, maar het mocht niet baten, en in de slotfase tekende Christian Pulisic zelfs voor de 4-1.

PSV - Dortmund in de Champions League

In 2002 stond er wel iets op het spel toen PSV en Dortmund elkaar troffen in de groepsfase van de Champions League. Poule A van het miljardenbal werd dat jaar gecompleteerd door Arsenal en Auxerre. De eerste ontmoeting tussen beide teams was op 2 oktober in Eindhoven. De wedstrijd, onder leiding van Pierluigi Collina, begon niet goed voor de Eindhovenaren, en na twintig minuten maakte Jan Koller er 0-1 van. Na 69 minuten leek Tomás Rosický het duel op slot te gooien door voor de 0-2 te tekenen, maar vijf minuten later bracht Remco van der Schaaf de spanning weer terug in de wedstrijd. Een gelijkmaker bleek er niet meer in te zitten voor PSV, en in extremis zorgde Marcio Amoroso zelfs voor 1-3.

Bij de wedstrijd in het Westfalenstadion hield PSV meer stand, ondanks dat het team van Guus Hiddink niet goed uit de startblokken kwam. Na tien minuten was het, net als in Eindhoven, Jan Koller die de Eindhovenaren op achterstand zette. Kort na rust zorgde Arnold Bruggink met een volley voor de gelijkmaker. Na een voorzet van Arjen Robben kopte Dennis Rommedahl de bal terug op Bruggink, die met zijn uithaal Jens Lehmann verschalkte.