Nieuws

AZ-doelman staat voor Eredivisie-debuut: wie is Rome-Jayden Owusu-Oduro?

AZ-doelman staat voor Eredivisie-debuut: wie is Rome-Jayden Owusu-Oduro?

13 januari - 11:15 Laatste update: 11:28

Rome-Jayden Owusu-Oduro is aan het begin van de tweede seizoenshelft de eerste keeper van AZ. De Alkmaarders maakten bekend niet de transfermarkt op te gaan voor een nieuwe keeper. Wie is deze jeudige doelverdediger? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wie is Rome-Jayden Owusu-Oduro?

Rome-Jayden Owusu-Oduro werd op 2 juli 2004 geboren in Purmerend, Noord-Holland. Hij begon met voetballen in de jeugd van DVC Buiksloot en kwam in 2015 terecht in de opleiding van AZ. Bij zijn jeugdvereniging kreeg hij al een jaar training van AZ-trainers en uiteindelijk werd besloten dat de keeper de overstap naar de jeugdopleiding kon maken. Deze doorliep hij van 2015 tot 2022. Met AZ onder negentien won de keeper afgelopen seizoen nog de UEFA Youth League. Hij keepte in alle wedstrijden en kreeg in negen wedstrijden slechts zes tegengoals.

Overheveling naar Jong AZ

Na het succesvolle seizoen bij AZ O19 was het tijd om de stap richting het professionele voetbal te maken. In oktober 2020 tekende hij zijn eerste profcontract en in de zomer van 2022 werd hij overgeheveld naar de selectie van Jong AZ. Bij dit team maakte hij op 26 augustus 2022 zijn professionele debuut in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoek bij FC Eindhoven verloor Jong AZ met 1-0. In de tussentijd reisde Owusu-Oduro ook nog mee met zijn leeftijdsgenoten om te spelen in de Intercontinental Cup. Boca Juniors won in het eigen La Bombonera aan de hand van strafschoppen.

Snelle stappen richting het eerste

In de afgelopen maanden is het hard gegaan met Owusu-Oduro. Eerst braken de Alkmaarders zijn contract open. Hij verlengde dat tot 2028 en daarna maakte hij tegen Legia Warschau in het kolkende Wojska Polskiegostadion zijn debuut voor het eerste van AZ. Dit seizoen keepte Owusu-Oduro tien wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en moest daarin 21 tegendoelpunten doorlaten. Ook hield hij drie keer de nul. Na de winterstop zal de jonge keeper de eerste keeper van het team van Pascal Jansen zijn. De trainer van AZ bevestigde tegen ESPN dat de Alkmaarders niet de transfermarkt op gaan voor een nieuwe doelverdediger. Mathew Ryan zal afwezig zijn door de Azië Cup en Hobie Verhulst en Sem Westerveld zijn geblesseerd.

Owusu-Oduro zal zaterdagavond tegen FC Twente daarom zijn Eredivisie-debuut gaan maken. De wedstrijd begint om 18.45 uur in de Grolsch Veste en is een directe strijd om de derde plaats.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!