Pogba voor vier jaar geschorst: deze spelers werden al geschorst vanwege doping

Pogba hangt straf boven het hoofd: deze spelers werden al geschorst voor doping
29 februari om 13:20
Laatste update: 29 februari om 13:28

Paul Pogba heeft donderdag te horen gekregen dat hij voor vier jaar geschorst wordt. De Franse middenvelder werd in augustus positief getest op doping, waar hij nu voor moet boeten. Welke spelers werden eerder geschorst voor het gebruik van verboden middelen? VoetbalNieuws ging op onderzoek uit en zette de meest bekende namen op een rijtje.

André Onana

De meest bij Nederlanders bekendste naam is waarschijnlijk André Onana. De Kameroense doelman van Ajax werd in september 2021 twaalf maanden geschorst omdat hij per ongeluk een tabletje Lamisac van zijn vrouw zou hebben genomen. Onana kwam er met een vrij milde straf vanaf, omdat de UEFA ervan overtuigd was dat hij niet de intentie had om vals te spelen. De keeper speelde daarna slechts enkele wedstrijden voor Ajax, waarna hij vertrok naar Internazionale.

Alejandro 'Papu' Gómez

Eerder dit jaar vond er ook nog een bijzondere dopingzaak plaats, rondom Alejandro 'Papu' Gómez. De Argentijnse wereldkampioen zit momenteel een schorsing van twee jaar uit, omdat hij vlak voor het WK van 2022 de dopingregels zou hebben overtreden. Op dat moment speelde Gómez voor Sevilla en zou hij een siroop van zijn kinderen hebben genomen, omdat hij niet goed in slaap kon komen. Hij meldde het niet aan de artsen van Sevilla, maar kreeg wel toestemming om naar het WK te gaan. Daar speelde hij twee duels. In oktober 2023 werd hij pas daadwerkelijk geschorst.

Edgar Davids

Er staan ook Nederlanders in deze lijst. Oud-Ajacied Edgar Davids bijvoorbeeld. De spijkerharde middenvelder werd in maart 2001, toen hij voor Juventus speelde, positief getest op nandrolon, een verboden anabole steroïde. Davids gaf te weten dat het door oogdruppels kwam, maar de FIFA had daar geen boodschap aan. De Oranje-international moest in totaal vier maanden op de blaren zitten.

Diego Maradona

Eén van de grootste voetballers aller tijden stond af en toe te boek als een enfant terrible, zo bleek ook uit een positieve test in 1991. Diego Maradona werd namelijk betrapt op het gebruik van cocaïne, wat hem een schorsing van maar liefst vijftien maanden opleverde. De Argentijnse legende testte drie jaar later wederom positief op maar liefst vijf soorten doping, waardoor hij nog eens vijftien maanden aan de kant moest staan.

Pep Guardiola

Ook de succescoach van Manchester City ging in het verleden over de schreef. Pep Guardiola werd in 2001 net als Davids betrapt op het gebruik van nandrolon. De Spanjaard stelde dat hij vervuilde voedingssupplementen had genomen, maar werd desondanks voor vier maanden geschorst.

Kolo Touré

Over Manchester City gesproken, ook oud-middenvelder Kolo Touré staat op deze lijst. De Ivoriaanse middenvelder bekende in 2011 elf schuld doordat hij dieetpillen van zijn vrouw zou hebben gebruikt. Een schorsing van zes maanden was het gevolg.

Jaap Stam

Net als Guardiola en Davids werd ook Stam in 2001 positief getest op nandrolon. Hij moest daardoor vier maanden toekijken, maar heeft altijd stellig ontkend doping te hebben gebruikt.

Rio Ferdinand

Rio Ferdinand mistte in 2003 een dopingtest, waarna Manchester United besloot om hem voor maar liefst acht maanden te schorsen. De verdediger gaf aan dat hij door een verhuizing vergeten was om bij de test aanwezig te zijn, maar daar hadden The Red Devils geen boodschap aan.

Adrian Mutu

De Roemeen Adrian Mutu werd in 2004 positief getest op het gebruik van cocaïne. De spits werd daarom meteen ontslagen bij Chelsea en kreeg een schorsing van zeven maanden. In 2010 ging hij opnieuw zijn boekje te buiten door wederom positief te testen op doping. De straf die daarna volgde was een schorsing van negen maanden.