Barça maakt het zichzelf onnodig moeilijk, maar zegeviert in topper tegen Atlético

03-12-2023 22:57

FC Barcelona heeft aan het langste eind getrokken in de Spaanse topper tegen Atlético Madrid. De Blaugrana won in eigen huis met 1-0 van de rivaal, maar had dat veel ruimer kunnen doen. Uitgerekend Atlético-huurling João Felix zorgde voor de enige treffer van de avond.

Frenkie de Jong begon in de basis bij de Catalanen. Atlético-spits Memphis Depay moest nog genoegen nemen met een reserverol. Al na vijf minuten had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen. Raphinha kreeg een enorme kans, maar raakte de bal helemaal verkeerd. Ook Robert Lewandowski had vlak daarna het vizier nog niet helemaal op scherp staan.

Omstreeks de dertigste minuut was het wel raak voor de ploeg van trainer Xavi, dat een uitstekende indruk maakte. João Félix doorbrak de Atlético-defensie met een slimme loopactie en stiftte de bal over doelman Jan Oblak. De man die uitgerekend door de Madrilenen wordt verhuurd aan Barcelona schuwde niet om zijn doelpunt hartstochtelijk te vieren. De Portugees klom op de hekken en toonde zijn oprechte blijdschap.

Vlak voor het einde van de eerste helft was De Jong in verdedigend opzicht enorm belangrijk voor zijn ploeg. De Oranje-international blokte een zeker doelpunt van Griezmann, door op het laatste moment een uitstekende tackle in te zetten.

Diego Simeone, de coach die afgelopen dinsdag nog met Atlético won van Feyenoord, besloot om maar liefst driemaal te wisselen in de rust. Het leverde hem echter niet heel veel op. Sterker nog, aan de andere kant had Raphinha de voorsprong moeten verdubbelen voor Barcelona. De paal zorgde er uiteindelijk voor dat Atlético nog lang in de wedstrijd bleef.

Depay mocht nog een klein halfuur invallen. De aanvaller was tien minuten voor tijd nog enorm dichtbij de gelijkmaker door een vrije trap op de lat te plaatsen. Lewandowski had de wedstrijd vervolgens nog in het slot kunnen gooien, maar liet dat wederom na. Het werd Barcelona niet fataal. De ploeg pakte de volle buit en klimt daarmee naar de derde plaats in La Liga. Het verschil werd daarmee teruggebracht tot vier punten.