Europa League-avontuur Ajax ten einde na nederlaag in en tegen Marseille

30-11-2023 22:54 Laatste update: 23:19

Ajax is na een knotsgek duel met Olympique Marseille uitgeschakeld in de Europa League. De Amsterdammers kwamen tot drie keer toe terug van een achterstand dankzij Brian Brobbey en wéér een treffer van invaller Chuba Akpom, maar een penalty van Pierre-Emerick Aubameyang deed Ajax de das om. Bovendien eindigde het elftal van John van 't Schip het duel met tien man.

Ajax begon niet sterk aan het duel met Marseille. Al binnen vijf minuten kregen de Fransen een grote kans door balverlies van Benjamin Tahirovic. Aubameyang kon deze kans niet verzilveren en vond Diant Ramaj op zijn weg. Niet veel later was het alsnog Marseille dat op voorsprong kwam. Na een hele lichte overtreding van Jorrel Hato op Ismaila Sarr ging de bal op de stip. Deze kans liet Aubameyang niet onbenut: 1-0.

Lang kon Marseille niet van de voorsprong genieten, want één minuut later lag de bal al in het netje aan de andere kant. Na een heerlijke combinatie tussen Steven Bergwijn, Carlos Forbs, Berghuis en Brian Brobbey was het laatstgenoemde die koeltjes afrondde. Vanaf dat moment ging het spel op en neer en dat zorgde voor kansen over en weer. In de dertiende minuut liet Brobbey het na om zijn tweede van de avond te maken en niet veel later scoorde Aubameyang uit buitenspelpositie.

Uiteindelijk kwam Marseille in de 26e minuut op een 2-1 voorsprong via Chancel Mbemba. Anton Gaaei kon niet voorkomen dat de verdediger raak kon koppen uit een voorzet. Wederom kon Marseille echter niet lang van de voorsprong genieten want Brobbey maakte wederom snel gelijk. Dit keer na een goede pass van Berghuis. De spits draaide goed weg en bepaalde daarmee de ruststand op 2-2.

Na rust keek Ajax vliegensvlug weer tegen een achterstand aan. Na een goede voorzet van Amine Harit was het wederom Aubameyang die met een geweldige omhaal zijn ploeg wéér op voorsprong zette. Dit keer volgde er geen snelle gelijkmaker van Ajax. Bergwijn kreeg na een goede combinatie met de ingevallen Hlynsson nog wel een goede mogelijkheid, maar de aanvaller stuitte op Pau Lopez. In de 62e minuut werd het verhaal nog lastiger voor Ajax. Berghuis leek aanvankelijk met geel weg te komen na een stevige overtreding, maar de VAR stak daar een stokje voor. De middenvelder annex aanvaller moest inrukken, waardoor Ajax met tien man kwam te staan.

Van 't Schip bracht Chuba Akpom in om met een man minder op zoek te gaan naar de gelijkmaker en die zet werpte al snel zijn vruchten af. De Engelsman zorgde er met zijn éérste balcontact voor dat de Amsterdammers op 3-3 kwamen. Ajax ging daarna zelfs nog op zoek naar de overwinning, maar het mocht niet baten. In de absolute slotfase gaf Ramaj op knullige wijze een penalty weg. Aubameyang benutte dit buitenkansje: 4-3.

Door de nederlaag is Ajax uitgeschakeld in de Europa League. Op donderdag 14 december gaan de Amsterdammers met AEK Athene uitmaken wie er de Conference League in gaat.