Nieuws

De scenario's voor AZ: dit moeten de Alkmaarders doen voor Europese overwintering

De scenario's voor AZ: dit moeten de Alkmaarders doen voor Europese overwintering

14-12-2023 09:15 Laatste update: 09:15

AZ heeft het lastig in Europa, maar het is nog altijd niet uitgeschakeld. Tijdens de vijfde speelronde won de ploeg van Pascal Jansen met 1-0 van Zrinjski Mostar. Nog één wedstrijd wacht in Polen, maar wat zijn de scenario's voor de Alkmaarders? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Als we kijken naar groep E, dan zien we dat AZ derde staat. De Alkmaarders hebben zes punten en staan zes punten achter op koploper Aston Villa. Zrinjski staat op drie punten en is uitgeschakeld in de Conference League, terwijl Legia Warschau op negen punten staat. Dit alles betekend dat voor AZ twee scenario's mogelijk zijn.

Scenario 1: AZ stelt Europese overwintering veilig

Door de helpende hand vanuit Engeland is het nog altijd mogelijk voor AZ om te overwinteren in de Conference League. Aston Villa en Legia Warschau hadden aan een salonremise genoeg om beide te overwinteren, maar kozen beide voor de overwinning te voetballen. De Poolse club trok aan het kortste eind en daarom is de oplossing voor AZ duidelijk. In de thuiswedstrijd wonnen de Alkmaarders ondanks een rode kaart met 1-0 en een nieuwe overwinning is dus genoeg voor de volgende ronde. Beide ploegen zouden dan op negen punten komen, maar AZ heeft het positieve onderlinge resultaat in handen. 

Scenario 2: AZ kan zich focussen op de competitie

Als AZ niet weet te winnen in de Poolse heksenketel is het gedaan met het Europese avontuur. Een gelijkspel is voor de Poolse ploeg genoeg om door te gaan naar de tussenronde van de Conference League. Daar is de nummer twee dan sowieso zeker van. Echter in het scenario dat Aston Villa verliest van Zrinjski Mostar en Legia Warschau wint nog altijd mogelijk om eerste te worden in de poule. Alles is dus nog voor te spelen in de poule.