Interview

Lodewijks waarschuwt Feyenoord voor Atlético-speler: 'Hoort al jaren tot de top'

Lodewijks waarschuwt Feyenoord voor Atlético-speler: 'Hoort al jaren tot de top'

28-11-2023 17:07 Laatste update: 17:06

Yannick Sonnemans

Vanavond zal het moeten gebeuren voor Feyenoord in de Champions League tegen Atlético Madrid. De Rotterdammers móéten winnen van de Madrilenen om nog zicht te houden op overwintering in het miljardenbal. Huidig keeperstrainer van het Nederlands elftal Patrick Lodewijks ducht zijn voormalige club en Oranje-internationals een goede kans toe, zo vertelt hij in gesprek met VoetbalNieuws.nl.

Lodewijks is iemand die de nodige ervaring met zich meebrengt. De 56-jarige voormalig professional droeg het shirt van Feyenoord van 2002 tot 2007, waarna hij zijn keepershandschoenen veilig in de kast opborg. Dat deed hij alleen voor het niet meer spelen van wedstrijden, want meteen na het eind van zijn profcarrière pakte hij de keeperstraining van het eerste op in Rotterdam. Dat deed hij tot en met 2016.

Lodewijks weet wat Champions League-voetbal in De Kuip is

In zijn eerste jaar in De Kuip kreeg Lodewijks direct te maken met het spelen van Champions League-voetbal. Feyenoord deelde de groep in het seizoen 2002/03 met Dinamo Kiev, Juventus en Newcastle United. In de laatste twee groepswedstrijden van die jaargang verkeerden de Rotterdammers in hetzelfde schuitje als nu en daar kreeg de toen als tweede doelman fungerende Lodewijks mee te maken: met alleen de uitwedstrijd tegen Juventus en thuiswedstrijd tegen Newcastle United moest er resultaat gehaald worden. In Turijn viel Lodewijks plots in.

"Ik weet dat ik in de rust inviel omdat Zoetebier geblesseerd afhaakte. Toen stonden we met 1-0 achter en dan kom ik gelijk bij iets wat tekenend is voor de Champions League: wij speelden aardig en kregen een paar kansen, maar zij maakten vlak voor tijd 2-0", begint Lodewijks, die Feyenoord daarna af zag haken voor overwintering in het miljardenbal.

Het brengt de oud-doelman meteen op hetgeen wat volgens hem tekenend is voor de Champions League én wat symbolisch is voor de huidige campagne van Feyenoord, waarin Atlético en Lazio ondanks goed voetbal niet werden verslagen. "Je kan je gewoon niet permitteren om kansen te laten liggen. Als je dat wel doet, dan straft de tegenstander dat af. Dat is natuurlijk hét verschil met de Eredivisie, waarin je vaak wel een extra kansje krijgt."

Het belang van de 'geweldige' Gimenez

Hij moest de eerste twee groepswedstrijden tegen Celtic (2-0 winst) en Atlético (2-3) nog aan zich voorbij laten gaan wegens een schorsing, maar Gimenez speelt vanavond in De Kuip. De Mexicaan is de absolute ster in Rotterdam met zijn achttien goals in zestien officiële wedstrijden. Hoe kijkt Lodewijks eigenlijk naar de ontwikkeling van Gimenez?

"Ik vind het een geweldige spits. Hij is heel slim en hij weet precies waar de goal staat. Als je in de Champions League op zo’n niveau speelt, dan heb je zo’n spits nodig om goals te kunnen maken. Die heeft Feyenoord nu", constateert Lodewijks, die vervolgens stelt dat doelmannen zich uiteindelijk niet perfect kunnen voorbereiden op hoe een spits in het veld te werk gaat.

"De mogelijkheden zijn er met analyseprogramma’s steeds meer. Je kunt alle acties van spitsen terugzien en dan bereid je je voor door te kijken naar wat zo’n spits doet, wat zijn natuurlijk gedrag is, alleen dat is nog steeds geen garantie. Spitsen zijn vaak op het laatste moment intuïtief. Je kunt niet van tevoren zeggen van; als dit gebeurt, gaat hij dit doen. Je kan je wel van tevoren inlezen in wat het gedrag van een spits is, maar dat is het dan ook."


Santiago Gimenez zet De Kuip op stelten en viert zijn twee goals in de Champions League tegen Lazio

Bijlow tegenover 'één van beste keepers van Europa'  

Met Oblak beschikt Atlético over een zeer stabiele factor in de goal. De Sloveen is bezig aan zijn tiende seizoen in Madrid en zeker als voormalig keeper kijkt Lodewijks met veel bewondering naar hem.

"Hij hoort al jaren tot de top van Europa, hij is heel stabiel, een geweldige atleet, hij beheerst bijna alle facetten van het keepen. Als mensen mij vragen wie ik één van de betere keepers van Europa vind, dan noem ik hem altijd. Dus ook dat is een mooie test voor Gimenez om tegen dat soort keepers een goal te kunnen maken."

Aan de overkant staat met Justin Bijlow ook een alom geprezen doelman, die Lodewijks maar wat goed kent van Oranje. Kan Bijlow eigenlijk nog niets van Oblak leren en zo ja, wat dan? "Ik denk dat je je niet moet vergelijken. Je bent gewoon een andere keeper. Je kan wel kijken naar hoe is zijn positie bij voorzetten, hoe is hij bij één-tegen-één situaties, maar je moet oppassen dat je geen dingen gaat kopiëren die niet bij jou passen. Je moet niet van de ene keeper de andere keeper proberen te maken, dat werkt nooit."

Laat Bijlow nu net een doelman zijn die over een unieke keepersstijl beschikt. Hoe kijkt Lodewijks naar zijn ontwikkeling? "Justin (Bijlow, red.) is wel wat rustiger geworden. Dat heeft er mee te maken dat hij wat ervarener is geworden, maar ook dat hij situaties wat beter leest. Hij was vroeger wat druistig, dat gaat nu steeds beter. Iedereen moet zich op zijn eigen manier ontwikkelen en dat doe je door veel wedstrijden te spelen, het liefst tegen goede tegenstanders."


Justin Bijlow bij Oranje op de campus in Zeist, vlak voordat hij training krijgt van Patrick Lodewijks 

'Generaal' Trauner keert terug

Afgelopen weekend bracht hij de hele wedstrijd tegen Excelsior nog door op de bank, maar vanavond wordt Trauner weer in de basis van Feyenoord verwacht. Met de Oosterijker in het hart van de defensie ziet het er vaak wat stabieler uit in Rotterdam. Hoe kijkt Lodewijks naar Trauner?

"Nou, ik denk dat het heel belangrijk is dat hij terug is", antwoordt Lodewijks overtuigend. Toch hangt het volgens hem niet allemaal af van de 'generaal'. "Hij is een goede verdediger, maar ik denk dat Feyenoord inmiddels zoveel vaste patronen heeft die ingeslepen zijn. De manier van opbouwen bijvoorbeeld, hoe zij druk zetten op de tegenstander. Daar heeft hij (Trauner, red.) wel een belangrijke rol in ja. Feyenoord zit gewoon geweldig in elkaar en als er dan een hele goede speler terugkomt, dan denk ik dat dat zeker gaat helpen."

Hoe schat Lodewijks de kansen in voor Feyenoord?

De opdracht is duidelijk voor Feyenoord: er moet gewonnen worden van Diego Simeone en co. Hoe groot acht Lodewijks de kansen voor de club waar hij in totaal veertien jaar over de vloer kwam?

"Ik denk dat ze het wel kunnen flikken vanavond", aldus Lodewijks. "In zo’n wedstrijd ben je vaak wel in staat om wat extra’s te geven. Het is niet dat ik denk van; die winnen zomaar even, maar ze zijn zeker niet kansloos. Zeker niet met een volle Kuip erachter. Het zal een mooie sfeer worden vanavond, dat weet ik zeker", besluit hij.