Nieuws

Hoe werken de play-offs voor het EK en wanneer vinden ze plaats?

Hoe werken de play-offs voor het EK en wanneer vinden ze plaats?

20-11-2023 23:27

Het merendeel van het deelnemersveld van het EK is ondertussen bekend. Er zijn later echter nog drie tickets te vergeven, als de play-offs van de Nations League worden georganiseerd. Wanneer zijn die eigenlijk? VoetbalNieuws geeft je een overzicht!

Hoe werken de play-offs voor het EK?

De nummers een en twee van iedere kwalificatiepoule gaan rechtstreeks naar het EK van 2024 in Duitsland. Sommige landen hopen echter op een ontsnappingsroute, en dat kan via de play-offs. Daarin wordt gekeken naar de prestaties van de niet-rechtstreeks geplaatste landen in het seizoen 2022/23. Die landen worden op een ranglijst gezet en de twaalf landen die nog niet gekwalificeerd zijn, maar het wel goed deden in de Nations League, mogen daaraan meedoen.

De twaalf landen worden verdeeld over drie routes van divisie A tot en met C, waarin elk vier teams deelnemen. Zij spelen een halve finale en een finale, over één wedstrijd, om te bepalen welke drie winnaars uiteindelijk naar het EK gaan.

Wanneer zijn de play-offs voor het EK/de Nations League?

Die wedstrijden vinden plaats op 21 maart (halve finales) en 26 maart (finales). De loting voor de groepsfase van het EK is echter op 2 december. Dat betekent dus dat er tijdens de loting nog drie open plekken zijn, die later worden ingevuld.

Deelnemers EK-play-offs (virtueel)

Route A: Polen, Estland

Route A of B: Finland, Oekraïne en IJsland

Route B: Israël, Bosnië en Herzegovina

Route C: Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!