Nieuws

Geblesseerd of nog niet geplaatst: deze topspelers missen mogelijk het EK

Geblesseerd of nog niet geplaatst: deze topspelers missen mogelijk het EK

20-11-2023 14:00 Laatste update: 22-11-2023 13:03

De kwalificatie voor het EK 2024 in Duitsland zit er bijna op. 21 landen weten al dat ze zich voor het eindtoernooi kunnen melden en slecht drie landen kunnen zich nog plaatsen voor de play-offs. Ook zijn er een aantal topspelers spelers geblesseerd. Welke topspelers missen mogelijk of sowieso het EK? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Gavi

Spanje was al lang en breed gekwalificeerd, maar toch moest het nog een laatste wedstrijd spelen tegen Georgië. Het zou een dramatische avond worden voor wonderkind Gavi. Na 26 minuten viel de middenvelder van FC Barcelona uit en na onderzoek bleek het te gaan om een gescheurde kruisband. Zijn seizoen zit er dus op, maar zijn EK is ook in gevaar. Normaliter duurt het herstel van een kruisbandblessure negen tot twaalf maanden. Dat zou betekenen dat Gavi op zijn vroegst juli 2024 terug is. 14 juli 2024 staat de finale van het EK gepland en daarmee lijkt het bijna onmogelijk voor de negentienjarige om op tijd terug te keren.

Erling Haaland

De spits van Manchester City kan komende zomer ook genieten van een lange vakantie. In poule A waarin Spanje zich als eerste kwalificeerde moest Noorwegen het afleggen tegen Schotland. De Schotten behaalde in acht wedstrijden zeventien punten, terwijl Noorwegen bleef steken op elf punten. Slechts één keer haalden de Noren wel het EK. In 2000 waren zij erbij, maar kwamen niet verder dan de groepsfase. 

Robert Lewandowski

Net als zijn mede-spits Haaland dreigt ook Robert Lewandowski van de zijkant naar het EK te moeten kijken. Polen haalde het EK niet doordat zij in acht wedstrijden drie keer verloren en twee keer gelijkspeelden. In die acht wedstrijden kreeg het tien doelpunten tegen. Alleen de Faeröereilanden deden het slechter in de poule. Zij kregen in zeven wedstrijden dertien goals tegen. Lewandowski speelde in zes wedstrijden mee en scoorde daarin drie doelpunten. Het was uiteindelijk dus nog niet goed genoeg, maar Polen krijgt nog de kans om zich via de play-offs te plaatsen. Vanuit poule E behaalden Tsjechië en Albanië direct het EK.

Khvicha Kvaratskhelia

Groep A bleek het Waterloo van meerdere topspelers. Naast de geblesseerde Gavi en Haaland dreigt ook Khvicha Kvaratskhelia het EK te moeten missen omdat Georgië als vierde eindigde in de poule. In twee wedstrijden tegen Spanje kregen Jvarosnebi tien doelpunten tegen. Vooral de 1-7 thuis nederlaag was een dieptepunt. Kvaratskhelia speelde wel in alle wedstrijden en scoorde vier doelpunten. Daarmee was hij goed voor dertig procent van de doelpunten van Georgië. De play-offs kunnen nog een uitweg bieden voor Kvaradona en Georgië.

Alexander Isak

Zweden haalt het EK zeker niet en daardoor moet er nog ene topspits vanaf de zijlijn toekijken. Alexander Isak kon het verschil niet maken in de vijf wedstrijden die hij in de kwalificatie speelde en scoorde slechts één keer. Het is pas de eerste keer sinds 1996 dat de Zweden er niet bij zullen zij op het Europees kampioenschap. In de vorige zes edities deden Blågult wel mee met als hoogtepunt een kwartfinale in 2004.