Nieuws

Deze niet Nederlandse EK-gangers hadden ook voor Nederland kunnen spelen

Deze niet Nederlandse EK-gangers hadden ook voor Nederland kunnen spelen

14-05-2023 13:48 Laatste update: 14 mei - 13:58

Bondscoach Ronald Koeman staat deze zomer voor ee behoorlijke keuze rond zijn selectie voor het EK 2024 in Duitsland. Nederland beschikt over een behoorlijk aantal talentvolle spelers. Daar hadden er zelfs nog meer bij kunnen staan, als zijn wel/niet voor een interlandswitch hadden gekozen. Welke niet Nederlandse EK-gangers zouden wel voor Oranje uit kunnen komen? VoetbalNieuws zocht het uit voor je.

Orkun Kokcu

Zonder echte problemen plaatste het Turkse nationale elftal zich voor het EK in Duitsland. Komende zomer zit het in een groep met Georgië, Portugal en Tsjechië. Tijdens het toernooi zal er ongetwijfeld een plekje in de selectie zijn voor Orkun Kokcu. De oud-middenvelder van Feyenoord maakte in 2019 bekend niet voor Nederland te kiezen, maar voor Turkije. Tot aan de leeftijdscategorie onder negentien kwam Kökçü nog uit voor Nederland, maar een gebrek aan perspectief deed hem besluiten te kiezen voor de Maansterren. In de familie is hij niet de enige speler die uitkomt voor een ander nationaal elftal. Ozan Kökçü is zijn oudere broer en die komt uit voor Azerbeidzjan.

Marco Asensio

Marco Asensio Willemsen werd geboren op Mallorca in Palma de Mallorca en komt zijn hele leven al in actie voor Spaanse nationale elftallen. Toch was hij ook speelgerechtigd voor Nederland. De vader van Asensio is Spaans, maar zijn moeder is Nederlands. In 2015 probeerde de KNVB nog tevergeefs een poging bij de aanvaller, die een belletje van Ruud van Nistelrooij kon weerstaan. Zodoende speelde Asensio al op het WK van 2018 en 2022.

Dean Huijsen

De kans is klein dat hij deze zomer actief is op het EK, maar Dean Huijsen had ook het shirt van Oranje kunnen dragen. Na zijn stormachtige ontwikkeling bij Juventus dit jaar, gingen er al snel geluiden rond dat Spanje de verdediger tot een interlandswitch wilde verleiden. Huijsen droeg dan wel de shirts van Nederland Onder 17, Onder 18 en Onder 19, maar tot een debuut in de nationale ploeg kwam het nooit. De geboren Amsterdammer verhuisde al op vijfjarige leeftijd naar Spanje en doorliep daar de jeugdopleiding van Málaga CF. In maart 2024 maakte Huijsen vervolgens zijn debuut voor Jong Spanje.

Ferdi Kadioglu

In de transferzomer van 2018 maakte Ferdi Kadıoğlu een bijzondere overstap. Voor anderhalf miljoen euro verliet hij NEC om naar Turkije te trekken. Topclub Fenerbahce trok de toen negentienjarige aan en sindsdien speelt Kadıoğlu een belangrijke rol bij de club. Hij schopte het zelfs tot het Turkse nationale elftal en speelde al vijftien interlands. Heel lang leek het er toch op dat de linkervleugelverdediger toch voor Oranje zou kiezen. Hij speelde bijna twintig interlands voor Jong Oranje, maar begin 2022 besloot hij toch voor Turkije te kiezen.

Toch zijn Nederland en Turkije niet de enige landen waar Kadıoğlu voor kon kiezen. Zelf werd hij geboren in Arnhem, maar zijn Nederlandse moeder werd geboren in Canada. Doordat zijn moeder ook een dubbele nationaliteit heeft, kon Kadıoğlu ook kiezen voor Canada. Die optie liet hij links liggen. 

Deniz Turuc

Geboren in Enschede, maar Deniz Türüç draagt al sinds maart 2017 het shirt van Turkije. Na de jeugdopleidingen van FC Twente en De Graafschap te hebben doorlopen, volgde er in 2012 een doorbraak bij Go Ahead Eagles. Drie jaar later vertrok Türüç naar Turkije, waar hij in actie kwam voor Kayserispor, Fenerbahçe en Basaksehir. Zijn laatste opwachting voor de nationale ploeg was in november 2022, waardoor deelname aan het EK enkel een droom lijkt.

Robin Gosens

Vlak bij de Nederlands-Duitse grens ligt het plaatsje Emmerik. Daar werd op 5 juli 1994, Robin Everardus Gosens geboren. Hij heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Daarom heeft de verdediger van Union Berlin beide nationaliteiten. Gosens speelde bij verschillende clubs in Nederland voor hij aan zijn avontuur in het buitenland begon. Het bleek een succesvolle stap, want toenmalig bondscoach Joachim Löw riep hem op voor het Duitse elftal. Tijdens een wedstrijd in de UEFA Nations League tegen Spanje debuteerde hij.

Gosens kwam nooit uit voor nationale jeugdselecties van Nederland of Duitsland. Voor het Nederlands elftal werd hij gepolst, maar uiteindelijk koos hij toch voor Die Mannschaft. 

Nemanja Gudelj

Vanaf jonge leeftijd voetbalde Nemanja Gudelj al voor Servische jeugdelftallen. Hij werd in 1991 geboren in Belgrado, toenmalig Joegoslavië. Zijn vader, Nebojša Gudelj, was ook een profvoetballer en in 1997 streek hij neer bij NAC Breda. De familie Gudelj zou in Nederland blijven en Neno voetbalde onder andere bij NAC Breda, AZ en Ajax voor hij voor een buitenlands avontuur koos. In 2014 maakte de middenvelder al zijn debuut in het Servische elftal en in totaal heeft hij al 59 interlands achter zijn naam staan.

Net als Ferdi Kadıoğlu kon ook Gudelj voor drie verschillende nationale elftallen uitkomen. Naast de Servische en Nederlandse had hij ook de keus om te spelen voor het Bosnische elftal. Dit door de uiteenvalling van Joegoslavië.