Exclusive

Interim Sturing langer door bij Vitesse, maar hoe verliep zijn carrière?

Interim Sturing langer door bij Vitesse, maar hoe verliep zijn carrière?

22-12-2023 14:15 Laatste update: 20-11-2023 14:30

Edward Sturing maakt het seizoen als hoofdtrainer van Vitesse af. Voor de oefenmeester is het zeker niet de eerste keer, want al zes keer eerder hielp hij de Arnhemmers. VoetbalNieuws zet zijn carrière op een rijtje.

Zeg je Vitesse, dan zeg je Sturing. Tussen 1987 en 19998 speelde Sturing 329 wedstrijden voor de club en in de jaren die volgden was de clubman continu verbonden aan de Arnhemmers. Tussen 1998 en het heden bekleedde Sturing maar liefst dertien functies binnen de club, te beginnen als assistent.

Eerste hoofdstuk Vitesse

Sturing begon als assistent van Herbert Neumann, maar zat later ook naast Ronald Koeman en Artur Jorge op de bank. Succesvol ging het niet met de club. In de eerste jaren speelde Vitesse mee om Europees voetbal en werd de club tweemaal vierde en eenmaal zesde. Eind 1999 nam Sturing het roer al voor drie wedstrijden over waarna Koeman werd aangesteld door de club. In het seizoen 2001/02 stond Sturing ook al als tussenpaus negentien wedstrijden als trainer aan de zijlijn.

In 2003 kreeg Sturing het voor het eers echt te zeggen, maar onder zijn bewind ging het bergafwaarts. Degradatie werd afgewend en de club verkeerde in zeer zwaar weer. Met Sturing aan het roer eindigde Vitesse in 2004 zelfs als zestiende. In 2006 besloot Sturing zelf te vertrekken aangezien het gevoel met de club weg was. “ik heb nooit de Foppe de Haan van Vitesse willen worden. Als ik door zou gaan, doe ik iedereen te kort”, gaf hij destijds aan.

Nieuwe avonturen

Na negentien jaar gingen Sturing en Vitesse dus uit elkaar. PSV zag het wel zitten in de voormalig prof en stelde Sturing aan als hoofd jeugdopleidingen. Beide leken elkaar te hebben gevonden en Sturing gaf aan op zijn plek te zitten in Eindhoven. Het éénjarige contract werd echter niet verlengd aangezien PSV het gevoel had dat Sturing uit was op een ander avontuur. Dat avontuur bleek een terugkeer bij Vitesse te zijn waar Sturing als assistent van Hans Westerhof aan de slag ging. Dit duurde echter niet lang aangezien Westerhof werd ontslagen en Sturing scout werd voor de Arnhemmers.

Opmerkelijk was de overstap van Sturing naar FC Volendam in 2009. De club gaf zelf aan dat zij de trainer huurden en dat de oefenmeester voor de groep ging staan in Volendam voor één seizoen. Succesvol was dit avontuur echter niet te noemen. Een jaar eerder degradeerde Volendam uit de Eredivisie en aan Sturing de taak om terug naar de top te komen. In februari besloot Sturing op te stappen na de zeer teleurstellende resultaten. Dat seizoen eindigde Volendam uiteindelijk als zestiende.

In Ankara ging Sturing vervolgens aan de slag als assistent van Fuat Capa bij Gençlerbirligi. Na een sterk begin zakte de ploeg toch terug en eindigde Gençlerbirligi elfde. Zelf gaf Sturing meermaals aan erg te genieten van zijn avontuur. Echter kwamen de club en de assistent er niet uit om het contract te verlengen waardoor Sturing weer vertrok.

Vitesse, Vitesse en nogmaals Vitesse

Tussen 2014 en 2020 was Sturing in allerlei hoedanigheden te vinden bij Vitesse. Eerst assistent, toen talent manager, terug als assistent van Henk Fraser en Leonid Slutski, tussendoor interim-trainer en dan toch weer als scout. Begin 2020 stond Sturing nog tien wedstrijden voor de groep. Ondanks dat hij zijn dienstverband permanent wilde behouden, besloot de club er voor om Thomas Letsch aan te stellen. De clubman was hoofd jeugdopleidingen en werd  minimaal aangesteldt tot de winterstop. Eind december maakte Vitesse bekend dat Sturing aan zal blijven tot het eind van het seizoen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!