Nieuws

Van der Vaart schetst ideaal Oranje-middenveld: 'Koppel Frenkie Veerman past niet'

Van der Vaart schetst ideaal Oranje-middenveld: 'Koppel Frenkie Veerman past niet'

15-11-2023 08:52
2

De concurrentiestrijd op het middenveld bij Oranje is moordend, ziet ook Rafael van der Vaart. Tijjani Reijnders, Quinten Timber en Ryan Gravenberch lijken te moeten strijden om één plek. De 109-voudig international ziet veel gelijkenissen.

In zijn column voor De Telegraaf bespreekt Van der Vaart het middenveld van Oranje. Bondscoach Ronald Koeman kan naast Tijjani Reijnders, Quinten Timber en Ryan Gravenberch ook kiezen uit  Joey Veerman, Marten de Roon, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten. Allen solliciteren naar een plek op het middenveld met Frenkie de Jong.

'Als ik heel eerlijk ben, zeg ik dat Quinten Timber echt alles heeft om naast Frenkie te komen. Maar op die positie staat Reijnders al en die heeft het tegen Frankrijk werkelijk fantastisch gedaan. Die zal daar ook blijven staan', laat Van der Vaart optekenen. 'Reijnders en Timber zijn een beetje dezelfde types. Dat geldt ook een beetje voor Gravenberch. Timber heeft misschien wat meer power, waar Reijnders en Gravenberch in de combinatie wat sterker lijken. Wat een luxeprobleem! Ik wens Koeman daarin veel wijsheid toe.'

Van der Vaart ziet dat er naast De Jong en een dynamische spelverdeler ook nog een controleur moet zijn. PSV-collega’s Joey Veerman en Jerdy Schouten komen in aanmerking, al is eerstgenoemde geen controleur. 'Ik kan me voorstellen dat Koeman voor een van de twee kiest naast Frenkie en Reijnders. Maar Frenkie eist zoveel op in het veld, dat een koppeltje met Veerman moeilijk past. Op de Nederlandse velden is er met zijn passes geen betere te vinden dan Veerman. Maar in de rol die Frenkie bekleedt, heb je als ploeg meer behoefte aan een speler als Schouten. Tegen de absolute top, zoals op een EK, kan het beter passen met Schouten naast Frenkie.'

Oranje kan zich komende zaterdag tegen Ierland plaatsen voor het EK 2024. Dinsdag staat het duel met Gibraltar op de planning.

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!