Nieuws

EK-kwalificatieduels breken aan: voor deze 'toplanden' wordt plaatsing nog moeilijk

EK-kwalificatieduels breken aan: voor deze 'toplanden' wordt plaatsing nog moeilijk

14-11-2023 20:55 Laatste update: 17-11-2023 20:32

Voor een aantal landen is kwalificeren voor het EK 2024 in Duitsland nog een behoorlijke klus. Waar Nederland zich in de komende interlandperiode met een zege kan plaatsen voor het EK, is dat voor een enkele andere grootmachten wel anders. VoetbalNieuws zet de landen die we mogelijk niet gaan zien in Duitsland op een rijtje.

Kan Italië de titel wel verdedigen?

Naast gastland Duitsland zijn ook al grootmachten als België, Engeland, Portugal en Spanje verzekerd van deelname aan het EK. Echter is dit voor onder meer titelverdediger Italië nog maar de vraag. De Italianen staan na zes wedstrijden met tien punten op plek drie, achter koploper Engeland en achtervolger Oekraïne. Maandag staan de twee landen tegenover elkaar, waar het drie dagen later speelt tegen Noord-Macedonië, dat drie punten onder Italië staat. Mocht Italië gelijkspelen tegen Oekraïne, dan is winst tegen Noord-Macedonië noodzakelijk. Een jaar geleden zorgde het land uit de Balkan er nog voor dat Italië het WK in Qatar misliep.

Kroatië moet hopen

'Dark horse' Kroatië zien we mogelijk niet in actie komen op het EK vaan aankomende zomer. In Groep D staan de Kroaten met tien punten uit zes wedstrijd gelijk met nummer twee Wales, waar Armenië met drie punten minder in de nek hijgt. Voor de halve finalist van het WK in Qatar wacht er nog een treffen met Letland en Armenië. Wint Kroatië beide wedstrijden, dan moet het hopen dat Wales tegen Armenië of Turkije punten morst. Komen de twee landen namelijk gelijk in punten te staan, dan komt Wales door onderling resultaat boven Kroatië te staan.

Polen heeft het niet in eigen handen

In Groep E heeft Polen het met tien punten uit zeven wedstrijden op plek drie aardig lastig. De Polen spelen alleen nog tegen Tsjechië, dat met een wedstrijd minder en één punt meer op plek twee terug te vinden is. Wint Polen, dan moet het hopen dat Tsjechië drie dagen later tegen Moldavië punten morsen.

Nations League als laatste redmiddel

Voor Italië, Kroatië en Polen kan de Nations League nog dienden als vangnet, mocht het misgaan in de eigen groepen. Zo komen de twaalf beste landen van de voorgaande edities van het toernooi in een play-off om de drie laatste EK-tickets terecht. Landen die op dit moment al zeker zijn van deelname aan de play-offs in maart zijn Bosnië en Herzegovina, Finland en Georgië.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!