Nieuws

Langslepend overnameproces houdt Vitesse in zijn greep: kan de club failliet gaan?

Langslepend overnameproces houdt Vitesse in zijn greep: kan de club failliet gaan?

13 november - 14:39 Laatste update: 18 november - 13:15

De onrust rondom Vitesse neemt momenteel ongekende vormen aan, zowel op het veld als in de bestuurskamer. De ploeg staat onderaan in de Eredivisie, zag trainer Phillip Cocu ontslag nemen en heeft te maken met een overnameproces dat nog steeds niet is afgerond. De logische vraag die daarom de kop opsteekt is; kan Vitesse failliet gaan? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Russisch-Oekraïense oorlog van grote invloed op Vitesse

Allereerst is het belangrijk om een stukje geschiedenis van Vitesse te kennen. De club was namelijk van 2010 tot 2022 continu in handen van buitenlandse investeerders. De Georgiër Merab Jordania en de Russen Aleksander Tsjigirinski en Valeriy Oyf hebben het de afgelopen jaren voor het zeggen gehad in Arnhem. Door de uitgebroken oorlog tussen Rusland en Oekraïne stond Oyf echter onder dusdanige druk, dat hij in maart 2022 besloot om op te stappen.

Vitesse ging zodoende in de verkoop en viel ten prooi aan de Common Group, een Amerikaans investeringsbedrijf dat in handen is van de 40-jarige Coley Parry. Hij is in praktijk momenteel de eigenaar van de Vitesse, maar op papier nog niet. Dat heeft alles te maken met het langslepend overnameproces.


Coley Parry, de beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse.

De toekomst van de Arnhemse club ligt namelijk in handen van een onafhankelijke licentiecommissie die is ingeschakeld door de KNVB. Dat onderzoekt al sinds september 2022, grotendeels op kosten van Vitesse, of er nog Russische banden zijn in Arnhem. Zo moet men in eerste instantie zien te achterhalen of Roman Abramovich in het verleden geld in Vitesse heeft gepompt. The Guardian onthulde in maart 2023 dat de voormalig Chelsea-voorzitter maar liefst honderd miljoen euro in de club heeft gestoken. In het verleden werden er al verschillende onderzoeken gedaan naar de oligarch, maar toen kwamen er geen onrechtmatigheden bovendrijven.

Bovendien wordt onderzocht waar Parry zijn geld vandaan haalt en wie precies zijn zakelijke partners zijn. De Amerikaan had bij de officieuze overname naar verluidt nog steun van Sam Helmy, een Egyptische miljardair. Die zou ondertussen zijn afgehaakt, omdat de KNVB openheid van zaken eist. Zodoende moet Parry al het geld mogelijk alleen ophoesten, terwijl hij Vitesse al meer dan tien miljoen euro heeft geleend.

Vitesse wacht al meer dan een jaar op uitsluitsel van de KNVB

Een zogenaamd veto of fiat van de KNVB laat nu al meer dan een jaar op zich wachten, waardoor het geduld van Vitesse opraakt. De Arnhemmers hebben al overwogen om juridische stappen te ondernemen. Interim-directeur Peter Rovers noemde de voetbalbond al eens 'traag' en is dag en nacht bezig met het overnameproces.

Eind september 2023 werd bekend dat accountant BDO de jaarrekening van Vitesse niet kon goedkeuren, omdat er nog altijd banden met Russen bestaan. Op papier is Oyf namelijk nog steeds eigenaar van de club, met diens aandelen. Bovendien dreigt huisbankier ING de rekening van Vitessse op te zeggen. Op de achtergrond kunnen er ondertussen grote straffen worden uitgeeld aan Vitesse, omdat de jaarrekening voor 1 oktober had moeten worden ondertekend. Omdat Vitesse nog altijd geen akkoord heeft omtrent Parry's overname, heeft het om uitstel gevraagd. Daarover is voor zover bekend nog niets duidelijk.

Puntenmindering of intrekking proflicentie mogelijk

Zo zou Vitesse geldboetes kunnen krijgen, maar ook negen punten in mindering (drie keer drie punten). Vitesse verkeert momenteel al in degradatiegevaar, maar dan des te meer. In het meest uiterste geval kan de proflicentie worden ingetrokken, wat voor Vitesse mogelijk een faillissement betekent.

Het is in theorie dus mogelijk dat Vitesse op korte termijn failliet raakt, al zitten daar nogal wat haken en ogen aan verbonden. Alle betrokken partijen hopen zo snel mogelijk op een goedkeuring van de KNVB voor de Amerikaanse overname. Hoop mag de club in ieder geval putten uit het feit dat Parry tot op de dag vandaag al zijn afspraken is nagekomen én dat er nog nooit iets verdachts is gevonden in Arnhem.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!