Chaos in Gelsenkirchen: gevechten tussen de Engelse en Servische fans

16 juni om 19:05

In Gelsenkirchen zijn meerdere vechtpartijen uitgebroken tussen verschillende supportersgroepen tijdens het EK 2024. Ondanks de preventieve maatregelen van de Duitse overheid escaleerde het zondagmiddag in de Duitse stad, waar Servië en Engeland het zondagavond tegen elkaar opnemen.

Zondagmiddag werd een café in het centrum van Gelsenkirchen aangevallen door gemaskerde Engelse hooligans. Servische fans werden belaagd en er werd met tafels, stoelen en flessen gegooid. De Servische supporters reageerden en de Engelse fans sloegen op de vlucht. De politie arriveerde snel met tweehonderd agenten om de situatie onder controle te krijgen.

Om verdere escalatie te voorkomen, werd besloten dat het bier in en rond Gelsenkirchen dit weekend minder alcohol zou bevatten dan gebruikelijk. Het percentage alcohol in bier werd verlaagd van 4,8 procent naar 2,8 procent. De Duitse autoriteiten hopen zo de confrontaties te verminderen.

Voor de wedstrijd tussen Engeland en Servië werden al problemen verwacht. Er zijn naar schatting 40.000 Engelse fans en 8.000 Servische supporters in het Ruhrgebied. Onder de Servische fans zijn naar verluidt vijfhonderd hooligans met een gewelddadig verleden. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser benadrukte de omvang van de politie-inzet en de aangescherpte grenscontroles bij buurlanden zoals Nederland, Polen, Tsjechië en Zwitserland.