Geen angst in Duitsland: 'PSV is geen Real Madrid, Dortmund is de favoriet hier'

19 februari om 17:40
Laatste update: 19 februari om 17:56

PSV hoopt dinsdagavond Borussia Dortmund pijn te doen in de achtste finale van de Champions League. Sepp van den Berg wist eerder dit seizoen te scoren tegen het opponent van de Eindhovenaren, waardoor 'zijn' Mainz 05 1-1 gelijkspeelde bij Die Schwarzgelben. De verdediger laat in TITELSTRIJD van VoetbalNieuws.nl weten waar de kansen liggen voor PSV en voor welke speler Peter Bosz en co. moeten uitkijken.

In Eindhoven wordt dinsdagavond voor het eerst sinds 2016 een duel gespeeld in de knock-outfase van de Champions League. Het vertrouwen bij PSV is groot en dat is volgens Van den Berg niet onterecht. "Ik denk dat het een gelijkwaardige pot wordt", aldus de verdediger in de videopodcast TITELSTRIJD. "PSV is dit seizoen erg goed bezig. Het is een goed voetballende ploeg. Dortmund heeft hele grote spelers, maar voor mijn gevoel loopt het daar niet heel lekker."

In Nederland wordt Dortmund dan ook gezien als een van de best mogelijke lotingen voor PSV. In Duitsland is dat andersom niet anders. "PSV is geen Real Madrid. De Duitsers hebben altijd hoge verwachtingen van Bayern München en Dortmund. Ze houden er rekening mee dat Dortmund gaat winnen. Dortmund is de favoriet hier."

'Kansen op de counter'

Het PSV van Bosz staat niet per definitie bekend om het flitsende countervoetbal, maar dat is wel waar de kansen liggen volgens Van den Berg. "Ze hebben niet de snelste centrale verdedigers. De kansen liggen op snelheid achter de laatste linie. Sowieso is de counter een goed wapen. Dortmund is heel aanvallend ingesteld. Ze hebben goede spelers voorin lopen. Iedereen wil graag scoren en de bal hebben. Als PSV vanuit de omschakeling snel achter de verdediging kan komen liggen daar kansen."

Van den Berg wist zelf uit een voorzet te scoren tegen Dortmund. Die Borussen staan niet per se bekend om zwak verdedigen bij standaardsituaties, maar ook daar ziet de stopper mogelijkheden. "Luuk de Jong kan heel aardig koppen. Als ik het kan, kan hij het ook. Het is een van de beste koppers ter wereld. Dat is altijd een mogelijkheid."

"Dat soort jongens zijn altijd gevaarlijk"

Bij Dortmund verkeren er twee spelers momenteel in bloedvorm. Ook Van den Berg waarschuwt de Eindhovenaren voor de Nederlandse tandem. "Op dit moment is de combinatie Donyell Malen en Ian Maatsen erg goed bezig." De verdediger stond tegenover Malen in het onderlinge duel van eerder dit seizoen. De oud-PSV'er kwam dit weekend niet in actie, maar lijkt op tijd fit voor het treffen met PSV. "Hij is snel, behendig, kan dribbelen en hij heeft een goed schot. Dat soort jongens zijn altijd gevaarlijk."

Naast Malen en Maatsen is er nog een opvallende naam waar PSV rekening mee moet houden. "Ik moet zeggen: die Niclas Füllkrug is er ook een om rekening mee te houden. Het is een sterke jongen, erg balvast en hij kan goed koppen. Zo kunnen we het hele elftal wel afgaan. Ze hebben genoeg grote namen."

PSV en Borussia Dortmund staan dinsdagavond om 21.00 uur tegenover elkaar in het eerste duel van het tweeluik in de achtste finale van de Champions League. De wedstrijd wordt gespeeld in het Philips Stadion. De return in Dortmund wordt op 13 maart afgewerkt.