Nieuws

NOS: Snood Feyenoord-plan had Ajax in jaren zeventig kunnen beroven van Cruijff

NOS: Snood Feyenoord-plan had Ajax in jaren zeventig kunnen beroven van Cruijff

23-04-2022 12:41 Laatste update: 12:43

Johan Cruijff sloot zijn imposante carrière in het seizoen 1983/1984 af bij Feyenoord, maar de Rotterdammers hadden hem al veel eerder naar De Kuip willen halen. De NOS treed vijftig jaar na dato met een opvallend verhaal naar buiten. Feyenoord wilde de sterspeler begin jaren zeventig al overnemen van rivaal Ajax, met hulp van het Belgische Waregem.

In 1971 - het jaar waarin Ajax met Cruijff voor het eerst in de geschiedenis van de club de Europa Cup I binnenhaald - had Cruijff een clausule in zijn contract staan. Deze clausule hield in dat hij voor een gelimiteerde transfersom naar het buitenland mocht vertrekken. Waregem had deze clausule moeten lichten, waarna de Nederlander de overstap had kunnen maken naar Rotterdam.

Jan Vererfen bevestigt het plan van zijn vader Hendrik, oud bestuurslid van Waregem, tegenover de NOS. "Mijn vader heeft me dat pas véle jaren later verteld. Toen we samen naar een reportage over Pélé en Cruijff op tv keken, zei hij: het had gekund dat Cruijff hier, in het kleine Waregem, had gespeeld. Ik ben door mijn stoel gezakt en vroeg: pa, heb je gedronken?, maar nee, het was pure ernst. Hij had het alleen nooit verteld, omdat de constructie geheim moest blijven."

Cruijff had Ajax dus kunnen verlaten, maar tekende uiteindelijk een opgewaardeerd contract in Amsterdam. Na het winnen van nog twee Europa Cups, werd FC Barcelona zijn nieuwe thuis in 1973.