PSV boekt tegen Lens eerste CL-zege in acht jaar en blijft dromen van knock-outs

08-11-2023 22:57
1

PSV mag hoop blijven houden op overwintering in de Champions League. De Eindhovenaren boekten woensdagavond een cruciale zwaarbevochten overwinning op RC Lens (1-0), en daarmee ook de eerste in het miljardenbal sinds acht jaar. De ploeg klimt met vijf punten uit vier wedstrijden daardoor naar de felgebeerde tweede plaats in poule B.

Peter Bosz koos er deze keer voor om Guus Til op tien te zetten. De oefenmeester zag hoe zijn ploeg met veel pressing aan de wedstrijd begon, wat hem geen windeieren legde. Al na elf minuten ging het bekende recept in uitvoering; Luuk de Jong kopte een voorzet van Johan Bakayoko prachtig in de verre hoek voor de 1-0.

In een verder zeer energieke eerste helft met opstootjes over en weer ontstonden er veel mogelijkheden, maar geen échte grote kansen. Lens was vlak voor rustvia Deiver Machado dichtbij de gelijkmaker, maar de Colombiaan joeg de bal bij de tweede paal keihard over het doel van Walter Benítez.

Het begin van de tweede helft was ook voor de Eindhovenaren. PSV kwam gedreven uit de kleedkamer en creëerde in het eerste kwartier de ene na de andere kans. Vooral Hirving Lozano toonde zich als een gevaarlijke spil. Het grootste gevaar werd echter wederom gesticht door Lens. Przemyslaw Frankowski legde een prima voorzet bij de tweede pal voor Machado, maar deze keer gleed de verdediger weg. Niet ongunstig voor PSV, dat een vrijwel zekere 1-1 zag worden voorkomen.

Bosz wisselde op driekwart van de wedstrijd tweemaal. Malik Tillman en Ismael Saibari kwamen in de ploeg om de druk te kunnen blijven opvoeren. De vermoeidheid begon bij beide ploegen namelijk parten te spelen, waardoor er in de slotfase geen groots voetbal werd getoond. Lozano ging vijf minuten voor tijd nog samen op doel af met Bakayoko. De Mexicaan koos voor eigen succes, terwijl zijn teamgenoot er veel beter voor stond. Aan de andere kant was Lens nog dichtbij een late gelijkmaker, maar de paal zorgde voor een zucht van opluchting.

In de blessuretijd kreeg Morgan Guilavogui nog zijn tweede gele kaart, waardoor PSV de wedstrijd kon uitvoetballen. De Eindhovenaren gingen verlieten zodoende als winnaar het strijdtoneel.

Door de driepunter stijgt PSV in een klap naar de tweede plaats in poule B, waar Arsenal met negen punten aan kop gaat. Lens heeft evenveel punten als de Eindhovenaren, maar een minder onderling resultaat. Sevilla staat laatste met twee uit vier.