Nieuws

Felle reactie Amnesty op toewijzing WK aan Saudi's: 'FIFA scoort in eigen doel'

Felle reactie Amnesty op toewijzing WK aan Saudi's: 'FIFA scoort in eigen doel'

01-11-2023 09:47 Laatste update: 09:47

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben vol verbazing gereageerd op de keuze van de FIFA om Saudi-Arabië het WK 2034 te laten organiseren. Onder andere Amnesty International reageert fel in een verklaring.

"De FIFA moet bereid zijn om het biedingsproces stop te zetten als mensenrechtenschendingen niet op een geloofwaardige manier worden aangepakt", zei Steve Cockburn, hoofd economische en sociale rechtvaardigheid van Amnesty International. Ondanks dat de toewijzing van het WK aan Saudi-Arabië nog niet officieel is, liet voorzitter Gianni Infantino weten dat het toernooi in de oliestaat wordt georganiseerd.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Right Watch reageerde. Zij spraken van 'een schande' en wezen naar de schendingen van mensenrechten, het gebrek aan persvrijheid en discriminatie van lhbti-personen in het land.

Saudi-Arabië bleef als enige land over nadat Australië zich had teruggetrokken uit het bid. Het land wil zich focussen op de organisatie van de Azië Cup voor vrouwen in 2026 en het WK voor clubteams in 2029. Het WK van 2030 zal verdeeld zijn over drie verschillende landen, namelijk Spanje, Portugal en Marokko. In 2026 zijn de Verenigde Staten, Canada en Mexico aan de beurt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!