Nieuws

Oranje kan vast gaan boeken: dit is het stadion en de datum van de EK-finale

Oranje kan vast gaan boeken: dit is het stadion en de datum van de EK-finale

02-12-2023 19:35 Laatste update: 19:35

Komende zomer staat het EK in Duitsland voor de deur. Het Nederlands elftal weet met wie er in de groepsfase afgerekend moet worden, maar waar wordt de finale gespeeld? Voetbalnieuws vertelt je waar en wanneer.

Duitsland is het decor voor het aanstaande EK. München, Frankfurt, Dortmund en Keulen zijn enkele van de steden waar het toernooi zal worden afgewerkt. De grote finale staat echter in de hoofdstad van het land gepland. Het Olympisch Stadion en thuishaven van Hertha BSC wordt de plek waar de twee overgebleven landen gaan strijden voor de EK-beker.

Olympisch stadion

Het olympisch stadion is één van de mooiste stadions van het land en ondergaat momenteel kleine verbouwingen voor het aanstaande WK. Zo wordt de omgeving rondom het stadion klaargemaakt voor de hordes supporters die aanwezig zullen zijn. Ook komen er nieuwe poortjes en krijgt het stadion letterlijk en nieuw likje verf.

Voor de geschiedenis van dit stadion moet men terug naar een iets wat minder gezellige periode. Het stadion werd in 1933 gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 en kent dus een brok aan geschiedenis. De namen van alle medaillewinnaars staan nog altijd in de muren gekerfd naast de plek waar de Olympische vlam staat.

Door de jaren heen deed het stadion voornamelijk dienst als het decor voor finales en grote sportwedstrijden. Zo wordt er jaarlijks de finale van de DFB-Pokal gehouden, maar ook atletiekwedstrijden vinden er plaats. In 2006 veroverde Italië er nog de WK-beker en in 2015 was het FC Barcelona die in Berlijn de Champions League won.

Wanneer is de finale van het EK 2024? 

Op 14 Juli 2024 strijden de laatste twee overgebleven landen om de EK-beker. Nederland weet dat het minimaal plek twee moet halen in een poule met: Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de playoff met Polen, Wales, Estland en Finland en dus zal de ploeg van Ronald Koeman flink aan de bak moeten om uiteindelijk in Berlijn te triomferen.