'Concurrentie voor Saudi-Arabië om WK 2034: vijf landen willen gezamenlijk bid'

'Concurrentie voor Saudi-Arabië om WK 2034: vijf landen willen gezamenlijk bid'

11 oktober 2023 om 09:29
Laatste update: 11 oktober 2023 om 13:59

Saudi-Arabië heeft concurrentie gekregen in de strijd om de organisatie van het WK van 2034. Ook Indonesië, Australië, Maleisië en Singapore denken er naar verluidt over na om een gezamenlijk bid in te dienen bij de FIFA.

Indonesië en Australië hadden een paar jaar geleden al interesse in het organiseren van het mondiale voetbaltoernooi, maar hebben daar nu Maleisië en Singapore bij gevraagd. Erick Thohir, de voorzitter van de Indonesische voetbalbond, vertelt tegen de Australische krant Sydney Morning Herald dat zij wel oren hebben naar de organisatie.

"Ik denk dat de FIFA zal zien dat het Midden-Oosten vorig jaar met Qatar al gastheer is geweest", aldus de beleidsman. "Ik weet zeker dat de wereldvoetbalbond andere landen een kans gaat geven." De FIFA benoemde onlangs Marokko, Spanje en Portugal als organisatoren van het WK 2030. Daarbij zullen ook wedstrijden in Uruguay, Argentinië en Paraguay worden gespeeld.

Saudi-Arabië stelde zich voor zowel 2030 als 2034 kandidaat. De oliestaat zal dan nog zeker tien stadions bij moeten bouwen. Onlangs werd bekend dat de regelgeving rondom de bouw van stadions werd versoepeld, wat uiteraard in het voordeel is van Saudi-Arabië. De FIFA heeft al laten weten dat het voor het WK van 2034 de voorkeur geeft aan landen uit Azië en Oceanië, omdat de andere continenten in de nabije toekomst al aan de beurt zijn.