Exclusive

Hoe verliepen de ontmoetingen tussen Nederland en Frankrijk?

Hoe verliepen de ontmoetingen tussen Nederland en Frankrijk?

10-10-2023 18:45 Laatste update: 11-10-2023 00:16

Voor Nederland staat een lastige interland tegen Frankrijk op het programma. Oranje krijgt in eigen land de kans om zich te revancheren na de eerdere 4-0 nederlaag in de kwalificatie voor het EK van 2024. Voetbalnieuws brengt je op de hoogte van de voetbalhistorie tussen Nederland en Frankrijk.

Nederland en Frankrijk namen het al 29 keer eerder tegen elkaar op. De eerste keer was in 1908, toen Oranje een vriendschappelijke wedstrijd met 4-1 won. Pas elf vriendschappelijke interlands later troffen Oranje en Frankrijk pas een keer voor het ‘echie’. Van de 29 ontmoetingen waren er zelfs negentien op vriendschappelijke basis. In 1981 namen beide landen het in de kwalificatie voor het WK van 1982 tegen elkaar op. Eén wedstrijd won Nederland, waar de andere door Frankrijk werd gewonnen.

Nederland en Frankrijk op een eindtoernooi

In 1996 troffen Nederland en Frankrijk elkaar voor het eerst op een eindtoernooi. Tijdens het EK in Engeland kwamen beide landen elkaar in de kwartfinales tegen, waar Frankrijk na strafschoppen pas de baas was. Tijdens het EK van 2000 was het weer raak. In eigen land zat Nederland met Frankrijk, Tsjechië en Denemarken in Groep D. Mede dankzij de 2-3 overwinning op de Fransen eindige Oranje als groepswinnaar. Oranje schopte het uiteindelijk tijdens het EK in België en Nederland tot de halve finales, waarin het uitgeschakeld werd door Italië.

Frankrijk en Nederland troffen elkaar in 2008 voor het laatst op een eindtoernooi. Tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland was Nederland in de groepsfase met 4-1 de baas over Frankrijk. Als groepswinnaar schopte Oranje het slechts tot een ronde verder, waar het werd uitgeschakeld door Rusland.

Geschiedenis tussen Nederland en Frankrijk

Van de 29 ontmoetingen met Frankrijk wist Nederland elf keer als winnaar van het veld te stappen, waar de ontmoetingen vier keer in een gelijkspel eindigde. Veertien keer was Les Bleus de baas over Oranje.

Laatste overwinning Oranje op Frankrijk

In november 2018 boekte Oranje de laatste voerwinning op Frankrijk. In De Kuip boekte Nederland een verrassende overwinning op de wereldkampioen van dat jaar. Dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay werd Frankrijk met 2-0 te kijk gezet.