Gebouwen Spaanse scheidsrechtersbond doorzocht om Negreira-zaak met Barça

Gebouwen Spaanse scheidsrechtersbond doorzocht om Negreira-zaak met Barça
28 september 2023 om 12:22
Laatste update: 28 september 2023 om 12:42

De gebouwen van de Spaanse scheidsrechtersbond zijn donderdagochtend doorzocht. Dat melden diverse Spaanse media. Aanleiding daarvoor is het rechterlijke bevel dat onderzoek doet naar een arbitrageschandaal met mogelijk FC Barcelona.

"De belangrijkste onderzoeksrechtbank van Barcelona heeft vandaag opdracht gegeven tot een huiszoeking op het hoofdkantoor van de technische commissie van de scheidsrechters bij de Spaanse voetbalbond, de CTA", zo schreef men in een officieel persbericht. De zogenaamde Guardia Civil bevestigde het nieuws even later en vertelde dat er geen arrestaties waren verricht.

Barcelona wordt ervan verdacht tussen 2001 en 2018 maar liefst 6,5 miljoen euro te hebben overgemaakt aan een bedrijf dat in handen is van José Maria Enriquez Negreira, de ex-vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie. Daardoor ontstonden er geruime tijd geleden al geluiden over de mogelijke invloed van de club in arbitragezaken.

Barça-voorzitter Joan Laporta ontkent welke vorm van beschuldiging dan ook. Volgens hem wilde de club slechts 'adviezen over technische arbitragezaken, zoals alle grote clubs'. "Barcelona is altijd het toonbeeld van fair play, zowel op als naast het veld. Alle prijzen die we de afgelopen decennia hebben gewonnen, zijn te danken aan het talent en de inzet van onze spelers, trainers en medewerkers. Maar dit is geen toeval, deze lastercampagne is bedoeld om ons te destabiliseren, juist nu we weer uit een dal komen", vertelt hij.