Nieuws

SV Ajax wil in gesprek met burgemeester Halsema: 'Tegen generieke maatregelen'

SV Ajax wil in gesprek met burgemeester Halsema: 'Tegen generieke maatregelen'

26-09-2023 17:03 Laatste update: 17:09
1

De Supportersvereniging Ajax wil spoedig in gesprek met Femke Halsema. De burgemeester van Amsterdam vertelde maandagavond in een interview met Nieuwsuur dat ze na de gebeurtenissen rondom de gestaakte Klassieker harde maatregelen wil treffen.

Na 55 minuten en een 0-3 tussenstand besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük afgelopen zondag dat het welletjes was geweest. De supporters van Ajax gooiden tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord tweemaal vuurwerk op het veld, waardoor de arbiter volgens de regels van de KNVB ook niet veel anders kon doen. Daarna bestormden hooligans, die het niet eens zijn met het huidige beleid bij Ajax, het hoofdportaal van de Johan Cruijff Arena.

"Het is beschamend wat er afgelopen zondag is gebeurd", zo zei Halsema op tv, stellende dat er nieuwe maatregelen moeten komen. "Er moet een-op-een worden gefouilleerd. Ik vind ook dat er bij de F-side netten moeten worden opgehangen. En dat er stadionverboden moeten worden afgegeven, desnoods levenslang. En die moeten ook worden gehandhaafd."

Fabian Nagtzaam, de directeur-bestuurder van SV Ajax, reageert in gesprek met Trouw. "We willen daarover heel graag in gesprek met de burgemeester. Ik wil dan naar haar argumenten luisteren. Ik snap dat het politieapparaat onder druk staat, maar om dan hele vakken leeg te laten, gaat te ver. Het individu misdraagt zich, de grote meerderheid niet. Sinds april waren er 49 wedstrijden gestaakt, maar nul bij Ajax. We hebben alle begrip voor de beeldvorming door de excessen van zondag, maar laten we alsjeblieft teruggaan naar de ratio."

"Pak het individu aan dat het verstiert en zorg dat je strenger handhaaft in de stadions", zo vervolgt hij. "Ik weet niet of dat nu overal gebeurt. Het gaat om een stel individuen die moeten worden aangepakt. We zijn tegen generieke maatregelen."

Ajax speelt op besluit van de KNVB komende woensdag de overige 35 minuten van de Klassieker uit, zonder publiek. Daardoor moest het duel met FC Volendam, dat oorspronkelijk op die dag gepland stond, worden verschuifd.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!