Dit is wat Ajax kan verwachten van Marseille

Alles over Olympique Marseille, de tegenstander van Ajax in de Europa League

21 september om 09:00
Laatste update: 21 september om 08:39

Ajax mag het in de eerste groepswedstrijd in de Europa League opnemen tegen Olympique Marseille. De Fransen hebben een sterke ploeg en zullen het de Amsterdammers uiterst lastig gaan maken. Voetbalnieuws neemt het elftal onder de loep.

Olympique Marseille, negenvoudig landskampioen en eenmaal Champions League-winnaar is een zeer geduchte tegenstander voor Ajax. De Amsterdammers zijn matig begonnen aan het nieuwe seizoen, maar ook Marseille heeft al aardig wat tegenslag gehad. In de laatste voorronde van de Champions League werd op spectaculaire wijze verloren van Panathinaikos waardoor zij verwezen werden naar de Europa League. De Grieken wist in Frankrijk in de allerlaatste minuut te scoren en er na penalty's met een Champions League-ticket vandoor te gaan. Sindsdien werd er slechts éénmaal gewonnen en is het onrustig in Marseille. 

De Fransen stonden onder leiding van Marcelino. De Spanjaard heeft een waslijst aan Spaanse ploegen achter zijn naam staan en wist één keer de Spaanse beker te veroveren met Valencia. Zijn favoriete speelsysteem was een 4-4-2 formatie en die heeft hij ook toegepast op Marseille. Echter stapte de Spanjaard daags voor de ontmoeting met Ajax op waardoor Jacques 'Pancho' Abardonado op de bank zal zitten in Amsterdam. grote veranderingen worden niet verwacht in de opstelling, maar toch zal het invloed hebben dat er iemand anders voor de ploeg staat. De ploeg, spelend in het Orange Véledrome, staat in de competitie momenteel vierde. Tweemaal winst en drie gelijke spelen zorgden tot nu toe voor negen punten.

Ploeg in transitie

Afgelopen seizoen eindigde Marseille knap op een derde plaats. Wat volgde in de zomer was een heuse transitie waarbij er een hoop wisselingen plaats vonden. Mattéo Guendouzi vertrok, Cengiz Ünder keerde terug naar Turkije en Alexis Sanchez staat weer onder contract bij Internazionale. Dimitri Payet liet Europa achter zich en tekende voor CR Vasco da Gama.

Wat er voor terug kwam, is echter niet minder qua niveau. Qua naam is Pierre-Emerick Aubameyang wellicht de grootste. De Gabonees werd overgenomen van Chelsea, maar zeer soepel verlopen zijn eerste weken nog niet. Twee doelpunten in acht wedstrijden is niet het begin waar de 34-jaroge aanvaller op had gehoopt.

Wie wel sterk is begonnen is Ismaila Sarr. De aanvaller werd overgenomen van Watford en kent als rechtsbuiten een sterke start van zijn Franse periode. Vier wedstrijden, twee goals en een assist verder ziet men in Frankrijk dat de Senegalees een absolute meerwaarde is voor Marseille. De aanvaller genoot jaren interesse van Liverpool en Manchester United, maar telkens zat Watford te hoog in de boom. De klasse van de aanvaller is overduidelijk en de hoop in Frankrijk heerst dat hij zijn volledige potentie kan gaan benutten voor Marseille. Voor Ajax is het niet te hopen dat hij dat direct op Europees niveau doet, maar de defensie van de Amsterdammers zal het zwaar gaan krijgen. Echter niet met Sarr, want enkele dagen voor de ontmoeting kwam naar buiten dat de aanvaller geblesseerd is. Een flinke domper voor het al kwakkelende Marseille. Zijn vervanger is de pas negentienjarige Francois Regis Mughe. 

Hierdoor lijkt er een flinke last op de schouders van Aubameyang te komen liggen. De aanvaller zal op moeten staan in Amsterdam en laten zien dat hij nog altijd een doelpuntenmachine is. Ook mede-aanvaller Vitinha zal de druk voelen. Twee schammele doelpunten zorgen nog niet voor een onuitwisbare vorm en de Portugees zal in Amsterdam zijn beste zelf moeten zijn om gevaar te stichten. 

Waar liggen de kansen voor Ajax?

Van een feeststemming is in Amsterdam momenteel geen sprake. De Amsterdammers hebben het zwaar en het aankoopbeleid is flink bekritiseerd. Toch moet er objectief worden gekeken naar de spelers en geconstateerd worden dat er genoeg kwaliteit in de selectie aanwezig is om het Marseille lastig te gaan maken.

Op het middenveld zal het lastig gaan worden voor Ajax. Jordan Veretout en Valentin Rongier staan als een blok voor Marseille en zijn al enige tijd op elkaar ingespeeld. Tegenover het nieuwe middenveld van Ajax, zal het lastig gaan worden voor de Amsterdammers om daar dominant te gaan zijn. Waar wel kansen liggen is in de omschakeling voor Ajax. De Amsterdammers beschikken met Steven Bergwijn, Georges Mikautadze en Carlos Borges over genoeg snelheid. Het verdedigende blok van Marseille is wat traag, maar wel ijzersterk. Ajax kan er daarom wellicht voor kiezen om te counteren en de snelheid te gebruiken om het Marseille lastig te gaan maken. Of Brian Brobbey de aangewezen man in de spits is, is dan de vraag.

Eerdere ontmoetingen

Ajax en Marseille zijn elkaar in de geschiedenis niet heel vaak tegen gekomen. In 2016 speelden beide een oefenwedstrijd die in een 2-2 eindstand eindigde. In 2009 kwamen beide ploegen elkaar ook al tegen in de Europa league. In de achtste finale werd er toen na verlenging verloren door Ajax. Destijds wisten Luis Suarez, Eyong Enoh en Miralem Suljmani over twee wedstrijden het net te vinden voor Ajax. Voor Marseille speelde destijds nog Boudewijn Zenden mee.