Van Dijk opgelucht na systeemswitch: 'Doet wel wat als je veel goals tegen krijgt'

Van Dijk opgelucht na systeemswitch: 'Doet wel wat als je veel goals tegen krijgt'

7 september 2023 om 23:09

Virgil van Dijk is blij dat Oranje donderdagavond eindelijk weer een overtuigende wedstrijd op de mat wist te leggen. Nederland won in de EK-kwalificatie met 3-0 van Griekenland en deed dat aan de hand van een omslag in het spelsysteem. Oranje hield daardoor de nul en kan vol vertrouwen uitkijken naar het duel met Ierland van aanstaande zondag.

Van Dijk maakt er geen geheim van dat hij toch wel redelijk opgelucht is na een zwakke interlandperiode in juni. "De nul houden is wel lekker. Ik denk dat het goed ging. Solide vooral. Iets waarop we verder kunnen bouwen en hopelijk kunnen we dat zondag ook weer laten zien in Dublin (tegen Ierland, red.). Het was weer een mooie avond voor ons."

Nederland kwam nauwelijks in de moeilijkheden. In de eerste helft werd het verschil gemaakt door treffers van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst. "Het was een overtuigende avond. We hebben dik verdiend gewonnen, een goede pot. Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Die gaan we morgenochtend analyseren, want we moeten er weer staan zondag."

Lag het wellicht aan de verandering in het systeem? "Ik weet het niet, maar het doet wel wat als je zoveel doelpunten tegen krijgt. De nul was heilig vandaag. Als je dat doet, is de kans groot om te winnen. Cliché, maar het is wel zo. We hebben voorin de kwaliteit om doelpunten te maken en dat gebeurde ook vandaag."

Van Dijk sprak uitvoerig met Koeman over het systeem, nog voor deze interlandperiode. "Je moet op zoek naar oplossingen en vandaag stond het als een huis in mijn ogen. Ik denk dat je bij vlagen met drie of met vier verdedigers speelt. Het wisselt af in de wedstrijd. We moeten vooral reageren op wat de tegenstander doet. Elke keer flexibel zin. In de eerste helft ging dat goed, want we hebben ook de spelers daarvoor. Geertruida en Nathan (Aké, red.) doen dat elke week op hoog niveau. En Stefan (De Vrij, red.) en Matthijs (De Ligt, red.) vielen ook goed in."

Frankrijk won tegelijkertijd met 2-0 van Ierland. Zondag speelt Oranje in Dublin tegen laatstgenoemde. Bij een zege doet het zeer goede zaken om zich te kwalificeren voor het EK in Duitsland van volgend jaar.