Wedstrijdverslag

Oranje begint inhaalslag in EK-kwalificatie uitstekend met dikke zege op Grieken

Oranje begint inhaalslag in EK-kwalificatie uitstekend met dikke zege op Grieken

7 september - 22:40 Laatste update: 22:42

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond zonder enige moeite gewonnen van Griekenland: 3-0. Bondscoach Ronald Koeman greep terug op een 5-3-2-formatie, wat zijn vruchten afwierp. Zodoende doet de ploeg goede zaken in de strijd om EK-kwalificatie.

Koeman speelde in zijn vier voorgaande interlands continu 4-3-3, maar besloot na mindere resultaten om de strategie om te gooien. Zo waren Daley Blind en Denzel Dumfries de aanvallende backs en begon Wout Weghorst samen met Cody Gakpo in de spits. Op het middenveld werd er plek vrijgemaakt voor Marten de Roon.

Laatstgenoemde was na een kwartier al trefzeker met zijn eerste interlandgoal ooit. Vanuit een corner viel de bal pardoes voor zijn voeten, waarna de speler van Atalanta hem tegen de touwen volleerde. Even later was Xavi Simons met een prachtige rush dichtbij een treffer, maar doelman Odisseas Vlachodimos redde ternauwernood.

Om en nabij het halfuur vielen de tweede en ook de derde, allebei op aangeven van de uitstekend spelende Dumfries. Eerst controleerde Gakpo een hoge bal bij de tweede paal, om hem vervolgens achter de Griekse goalie te plaatsen. Even later kon Weghorst zonder al te veel moeite de 3-0 binnen koppen.

Stefan de Vrij verving Nathan Aké in de rust. De centrumverdediger pakte in de eerste helft een gele kaart en greep naar zijn hamstring. In een verder nogal rustige tweede helft zonder al te veel kansen was het debuut van Tijjani Reijnders een van de meest toonaangevende momenten. Griekenland hield de schade beperkt en Oranje zocht naar openingen, maar vond die uiteindelijk niet.

Zodoende begint Oranje de interlandperiode in september uitstekend. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen de Ieren op het programma, om de inhaalslag helemaal compleet te maken. Zij verloren overigens met 2-0 van de Fransen. Nederland staat op dit moment op de tweede plaats in poule B, wat virtueel een ticket voor het EK in Duitsland oplevert.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s