Nederland moet aan de bak in Ierland: dit moet je weten over de Ieren

Dit moet je weten over Ierland
10 september 2023 om 13:00
Laatste update: 10 september 2023 om 13:00

Nederland neemt het zondagavond op tegen Ierland. De druk staat er vol op aangezien beide ploegen moeten winnen om aanspraak te blijven maken op een EK-ticket. Voetbalnieuws neemt de ploeg onder de loep.

Oranje zal zondag komen te spelen in het Aviva stadium dat plaats biedt aan 50.000 supporters. Een uitwedstrijd in Ierland brengt altijd de nodige hectiek met zich mee, maar vooral nu de druk er vol op staat. Nederland wist af te rekenen met Griekenland waardoor Oranje nu na drie potten op zes punten staat. De Ieren wisten niet te winnen van Griekenland en behaalden eenzelfde resultaten als Nederland tegen Frankrijk en Gibraltar. Ierland staat onder leiding van Stephen Kenny. De Ier is al jaar en dag manager, maar trainde nog nooit een ploeg buiten de landsgrenzen.

Het grootste Ierse gevaar

Ierland mist tegen Oranje enkele vaste krachten. Burnley-aanvaller Michael Obafemi is wegens een blessure niet van de partij, maar ook voor Everton-back Seamus Coleman geldt eenzelfde verhaal. Het Nederlands elftal moet echter niet verwachten dat Ierland zo maar opgerold gaat worden. De meeste spelers hebben ervaring met hard voetbal in de Britse competities. Josh Cullen is een vaste waarde van Burnley FC en John Egan staat wekelijks zijn mannetje als centrale verdediger van Sheffield United.

Het grootste gevaar in de selectie zou echter Evan Ferguson zijn geweest. De Ier is op achttienjarige leeftijd al een sensatie bij  en wordt hij opgehemeld op het gehele Britse grondgebied. Gary Lineker stelde onlangs nog dat Tottenham Hotspur het transferrecord zou moeten breken om de aanvaller vast te leggen als vervanger van Harry Kane en afgelopen weekend kwam Ferguson nog driemaal tot scoren tegen Newcastle United. In Ierland wordt de aanvaller de 'nieuwe Robbie Keane' genoemd en in zijn geboorteland maakte hij op veertienjarige leeftijd al zijn debuut in het eerste van Bohemians, de elfvoudig Iers kampioen. De jonge Engelsman heeft echter een knieblessure opgelopen waardoor ook hij niet van de partij zal zijn tegen Oranje. 

Tegen Frankrijk koos bondscoach Kenny er voor om de kans te geven aan Adam Idah. De Ier is pas 22 jaar oud, maar heeft wel al zestien interlands op zijn naam staan. De aanvaller laat bij Norwich vaak genoeg zijn klasse zien, maar een doelpuntenmachine is het nog niet. Dit seizoen staat de teller op twee doelpunten in vijf wedstrijden voor de nummer vijf in de Championship. Oranje zal moeten letten op zijn kopkracht. De aanvaller is maar liefst 1,90 meter lang. Kenny heeft eerder al eens aangegeven veel potentie te zien in de jonge Ier.

Eerdere ontmoetingen

Sinds het jaar 2000 troffen Ierland en Nederland elkaar vijf keer. De laatste ontmoeting, eveneens in het Aviva stadium, eindigde in een 1-1 gelijk spel. Oranje kwam in de eerste helft op achterstand waarna Luuk de Jong vlak voor tijd de gelijkmaker scoorde. De grootste domper die Oranje moest verwerken tegen Ierland was in 2001. Enkel een overwinning volstond om plaatsing voor het WK in Japan en Zuid-Korea af te dwingen, maar na een kansenregen voor Oranje werd er toch met 1-0 verloren waardoor Nederland het WK uiteindelijk mis liep.