Spanje bereikt WK-finale: na Oranje ook Zweden verslagen na knotsgekke slotfase

Spanje bereikt WK-finale: na Oranje ook Zweden verslagen na knotsgekke slotfase
15 augustus 2023 om 11:56
Laatste update: 15 augustus 2023 om 12:12

Spanje, dat eerder Oranje versloeg in de kwartfinales van het WK voor vrouwen, is als winnaar uit de bus gekomen in een enerverende halve finale tegen Zweden. Het Zuid-Europese team zal op zondag  de finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen gastland Australië en Engeland spelen.

Met nog twintig minuten te spelen, ontsnapte Zweden aan een potentieel nadelige situatie. De bal bereikte een ongedekte Alba Redondo terwijl ze zat, maar haar doelpoging miste het doel.

In de laatste tien minuten was het invaller Salma Paralluelo die de stilte doorbrak. In een druk strafschopgebied slaagde de negentienjarige speelster van Barcelona erin om met kracht en precisie te scoren. Paralluelo had eerder al bewezen van onschatbare waarde te zijn voor Spanje tegen Oranje, door in de verlenging het verschil te maken.

Rebecka Blomqvist leek namens Zweden twee minuten voor het einde van de reguliere tijd verlenging af te dwingen. Echter, slechts een minuut later bracht Olga Carmona de Scandinaviërs toch nog in droefenis. Na een hoekschop nam de volledig ongedekte matchwinnaar de bal aan en stuurde deze via de onderkant van de lat het doel in.

Op woensdag zullen Australië en Engeland strijden om te bepalen wie de tweede finalist wordt. De uiteindelijke ontknoping zal plaatsvinden op zondag om 12.00 uur in Sydney.