Exclusive

Hoe presteerde de top-drie deze voorbereiding ten opzichte van afgelopen jaar?

Hoe presteerde de top-drie deze voorbereiding ten opzichte van afgelopen jaar?

08-08-2023 08:53 Laatste update: 08:57

De voorbereiding zit er op. Komend weekend staat de eerste speelronde van de Eredivisie op het programma. Welke ploegen zijn er klaar voor en wie nog niet? Voetbalnieuws legt de voorbereiding van de top drie onder de loep en kijkt naar het verschil met afgelopen seizoen.

Feyenoord

Feyenoord werd afgelopen seizoen kampioen van de Eredivisie, maar weinig Rotterdammers zullen vol vertrouwen het seizoen zijn ingegaan. De oefencampagne van de Rotterdammers verliep namelijk rampzalig. Maar liefst zes wedstrijden stonden er op de planning voor Arne Slot die zijn selectie compleet zag veranderen. De Rotterdammers beleefden een seizoen eerder een topjaar aangezien de finale van de Conference league werd bereikt. In de voorbereiding werd echter met 0-7 verloren van FC Kopenhagen, was Union St Gillis met 0-4 te sterk en waren Olympique Lyon (0-2) en Osasuna (1-2) nipt te sterk. Wel werd er gewonnen van RB Salzburg met 1-2 en werd NAC Breda met 6-1 aan de kant gezet. Door de zwakke optredens leek het een taai seizoen te gaan worden, maar zoals bekend bleek niets minder waar.

Dat een voorbereiding dus niet alles hoeft te betekenen liet Feyenoord afgelopen jaar wel zien. Dit seizoen laten de Rotterdammers echter een heel ander gezicht zien. In de oefencampagne werd niet verloren en tegen ploegen als Club Brugge (2-0) wederom Union St Gillis (0-0) en met namen SL Benfica (2-1) is dat knap te noemen. Daarnaast werd er met 3-1 afgerekend met PEC Zwolle en stond er een 1-1 gelijkspel op het bord na de thuiswedstrijd tegen Villarreal.

Ondanks de sterke voorbereiding werd de Johan Cruijff Schaal wel verloren tegen PSV. De Rotterdammers kwamen tegen de Eindhovenaren flets voor de dag. Het gemis van Orkun Kökcü was groot, maar het is aannemelijk dat de ploeg van Slot komend weekend tegen Fortuna de rug weer recht. Het spelsysteem van Slot was in de voorbereiding duidelijk zichtbaar en de Rotterdammers behoren zeker nog tot de topfavorieten voor de titel.

PSV

PSV weet waar het aan toe is. De Johan Cruijff Schaal werd al binnen gehaald en dinsdagavond moet de ploeg van Peter Bosz direct acte présence geven als Sturm Graz op bezoek komt in de voorronde van de Champions League. Afgelopen seizoen verliep de voorbereiding van de Eindhovenaren alles behalve soepel. Bij de eerste twee oefenwedstrijden tegen BW Lohne en Cercle Brugge kon toenmalig trainer Ruud van Nistelrooij niet beschikken over alle spelers. De uitslagen waren weliswaar 6-0 en 2-2, maar een conclusie kon daar niet aan vast worden gemaakt. Toen de ploeg eenmaal de beschikking had over bijna alle A-selectiespelers werden ze van de mat geveegd door Arminia Bielefeld dat met 4-0 won. In eigen huis werd er eveneens verloren van Villarreal met 1-2. Ondanks overwinningen op FC Eindhoven met 5-0 en Real Betis 2-1 ontbrak het PSV aan een duidelijke manier van spelen.

Waar PSV het afgelopen seizoen dus lastig had, lijkt het dit jaar een stuk beter te gaan. De ploeg van Peter Bosz krijgt lof over de speelstijl en spelers lijken beter te weten waar ze aan toe zijn. Bosz koos er voor om iedere week de intensiteit op te voeren. In andere woorden, eerst iedereen 45 minuten te laten spelen, dan zestig en dan op naar de volle negentig. De eerste oefenwedstrijd tegen Sint-Truiden V.V. werd weliswaar verloren met 1-2, maar tegen BW Linz (2-1) FC Eindhoven (3-1) en Nottingham Forest (1-0) werd er gewonnen. Met name die laatste wedstrijd zorgde voor lichte euforie. Bosz liet zijn sterkste elftal negentig minuten staan en duidelijk viel te zien wat het idee van de trainer was. Druk naar voren en snel omschakelen lijken het devies van de trainer te gaan worden.

Ajax

In Amsterdam was de stemming voorafgaande aan afgelopen seizoen goed. De regerend landskampioen had de touwtjes stevig in handen in Nederland en nadat er flinke bedragen werden neergelegd voor Steven Bergwijn en Calvin Bassey leek Ajax klaar te zijn voor het volgende kampioenschap. In de voorbereiding werd echter wisselvallig gepresteerd. Zonder de meeste A-selectiespelers werd er gewonnen van SV Meppen (3-0) en NK Lokomotiva Zagreb (3-0). Een verlies tegen Paderborn met 2-5 werd al snel aan de kant gezet aangezien er met de sterkste elf spelers wel werd gewonnen van RB Salzburg (2-3) en Shakhtar Donetsk (3-1). Toch kregen de Amsterdammers al snel de deksel op de neus. De Johan Cruijff Schaal werd in eigen huis verloren van PSV met 3-5.

Dit seizoen lijkt er totaal geen plaats te zijn voor enige euforie. De voorbereiding van Ajax verliep allesbehalve soepel en de selectie is allesbehalve klaar om aan het seizoen te beginnen. Zowel Edson Álvarez als Mohammed Kudus lijken nog te gaan vertrekken en de inkomende transfer laten op zich wachten. De wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk werd met 3-0 winnend afgesloten, maar daar is ook alles mee gezegd. Den Bosch wist Ajax op 2-2 te houden, Anderlecht was met 3-0 te sterk en spVgg Unterhaching verloor met slechts 5-3. FC Augsburg en Borussia Dortmund wisten beide met 3-1 te winnen.

 In Amsterdam lijkt een combinatie tussen onzekerheid en een gebrek aan vertrouwen niet mee te helpen aan de prestaties. Slechts acht spelers in de selectie van Maurice Steijn kwamen afgelopen seizoen regelmatig in actie voor Ajax en een gebrek aan spelers met ervaring zal ook niet meehelpen. Toch moet er gezegd worden dat Ajax een team is dat je nooit volledig moet afschrijven. De Amsterdammers hebben vaker laten zien boven hun kunnen uit te stijgen, maar of dat ook dit seizoen gaat lukken is de vraag.