Transfernieuws

Wie is Zeno Debast, het vermeende transfertarget van Ajax die België wil verlaten?

Wie is Zeno Debast, het vermeende transfertarget van Ajax die België wil verlaten?

28 maart - 17:06 Laatste update: 17:11

Ajax zou het oog hebben laten vallen op Zeno Debas, zo weet Foot11 te melden. Het twintigjarige talent is uitgegroied tot een sterkhouder bij RSC Anderlecht en zou komende zomer willen vertrekken uit België. Wie is deze talentvolle verdediger eigenlijk? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Zeno Debast, geboren in Halle, België op 24 oktober 2003, staat te boeken als een groot talent in België. Momenteel speelt de verdediger bij RSC Anderlecht, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Bij de zuiderburen wordt hij geprezen om zijn techniek, secure passing en gretigheid in de duels.

Hij begon op vijfjarige leeftijd zijn voetbalcarrière bij KSK Halle. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij naar RSC Anderlecht, waar hij door de jaren heen verschillende posities heeft bekleed. Toen hij veertien was maakte hij definitief de keus om centraal achterin te spelen. Sindsdien speelt hij rechts of links in het centrum.

Image from Gyazo

Concurrenten

Hij maakte zijn officiële debuut in het eerste elftal van Anderlecht in een wedstrijd in de Champions' Play-offs tegen Club Brugge in mei 2021. Tijdens het seizoen 2021/22 moest hij concurreren met drie nieuwe centrale verdedigers bij Anderlecht, Wesley Hoedt, Taylor Harwood-Bellis en Lisandro Magallán. Hierdoor verdween het talent iets naar de achtergrond en moest hij het hebben van sporadische invalbeurten en basisplaatsen wanneer iemand geschorst of geblesseerd was. 

In het afgelopen seizoen greep Debast volledig zijn kans. Als enige veldspeler miste hij nog geen minuut bij Anderlecht. Hierdoor speelde hij zich in de kijker bij het nationale elftal van België. Hij maakte zijn debuut in september 2022 in een Nations League-wedstrijd tegen Wales. Dit seizoen staat zijn teller 31 wedstrijden in het eerste.

Interlanddebuut

Zijn interlanddebuut was voor hemzelf eentje om niet te vergeten. De verdediger mocht starten in de basis in de 2-1 gewonnen wedstrijd en maakte ondanks een persoonlijke fout die het enige tegendoelpunt in leidde een goede indruk. Zijn oproep voor de WK 2022-selectie was een verrassing gezien zijn jonge leeftijd. Hoewel hij de basis haalde in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Egypte voorafgaand aan het toernooi, speelde hij in Qatar uiteindelijk geen minuut. Dit seizoen kwam Debast al twee keer in actie voor België, tijdens de oefeninterlands tegen Servië (1-0) en Engeland (2-2) stond de inmiddels zesvoudig international zelfs in de basis.

Interesse van Europese top

In de zomer van 2024 leek Debast te gaan vertrekken naar PSV, maar koos uiteindelijk toch voor een langer verblijf bij Anderlecht. Zo greep PSV mis en speelt Debast nog altijd in België. Komende zomer hij wel te gaan vertrekken. Zo zou AC Milan vergaande interesse hebben in Debast, die ook op de radar van Ajax is verschenen.

Contractsituatie en marktwaarde Debast

In mei 2022 tekende Debast nog een contract tot medio 2025 bij Anderlecht. Zijn marktwaarde wordt momenteel geschat op vijftien miljoen euro. Doordat het contract van de Belg komende zomer zijn laatste jaar ingaat, is het maar de vraag wat voor een vraagprijs zijn club kan gaan hanteren.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!