Transfernieuws

Welke spelers transfereerden naar Saudi-Arabië en welke bedragen hoorden daar bij?

Welke spelers transfereerden naar Saudi-Arabië en welke bedragen hoorden daar bij?

15-08-2023 18:53 Laatste update: 07-09-2023 12:15
2

Transfers vanuit Europa naar Saudi-Arabië, het is een groot thema deze transferzomer. Cristiano Ronaldo gaf afgelopen winter het voorbeeld om Manchester United in te ruilen voor Al Nassr. Welke spelers hebben hem nu een half jaar later al richting het Midden-Oosten gevolgd? VoetbalNieuws zet de spelers die zijn gepresenteerd voor je op een rij.

Karim Benzema – transfervrij

Karim Benzema is deze zomer de eerste speler geweest die de verrassende overstap naar Saudi-Arabië wist te maken. De Franse spits kon vanzelfsprekend nog door bij Real Madrid, maar koos ervoor om in het Arabische land te gaan voetballen. Al Ittihad is de gelukkige club geweest die hem heeft opgepikt en hem een monstersalaris heeft geboden. Naar verluidt heeft Benzema een contract getekend met een waarde van tweehonderd miljoen euro.

N’Golo Kanté - transfervrij

N’Golo Kanté was de speler die Benzema al snel volgde. De middenvelder genoot een transfervrije status bij Chelsea, kon daar verlengen maar besloot toch om naar Saudi-Arabië te verkassen. Ook Kanté is vanaf volgend seizoen te bewonderen bij Al Ittihad. Volgens betrouwbare media gaat Kanté driehonderd miljoen euro verdienen in de tijd die hij bij Al Ittihad spendeert. Dat is honderd miljoen euro meer dan Benzema.

Ruben Neves – 55 miljoen euro

Ruben Neves is de speler die het voorbeeld is dat ook wat jongere spelers naar Saudi-Arabië trekken. De 26-jarige Portugees is dan ook de speler waar een flinke transfersom voor betaald is. Al Hilal, de club waar Neves heeft getekend, heeft liefst 55 miljoen euro overgemaakt naar Wolverhampton Wanderers. Neves gaat een stuk minder verdienen dan Benzema en Kanté. Volgens Fabrizio Romano heeft hij een contract getekend voor twee jaar met een netto jaarsalaris van drie miljoen euro.

Jota - 30 miljoen euro

De 24-jarige Jota is nog jonger dan Ruben Neves, maar koos er begin juli ook voor om de overstap van de Europese velden naar Saudi-Arabië te maken. Hij verkaste voor een bedrag van dertig miljoen euro van Celtic naar Al Ittihad. Bij de Saudische club wordt de Portugees ploeggenoot van Karim Benzema en N'Golo Kanté, die hem voorgingen naar het Midden-Oosten.

Kalidou Koulibaly - 23 miljoen euro

Ook voor Kalidou Koulibaly is een transfersom betaald. De Senegalese verdediger tekende afgelopen jaar nog bij Chelsea, maar die hebben hem nu voor 23 miljoen euro van de hand gedaan aan Al Hilal. Romano wist te melden dat Koulibaly een driejarig contract ter waarde van dertig miljoen euro heeft getekend. Dat betekent dat hij jaarlijks tien miljoen euro kan gaan bijschrijven.

Edouard Mendy - 18,5 miljoen euro

Edouard Mendy is de derde Chelsea-speler die naar Saudi-Arabië is getrokken. De doelman moest vanwege zijn doorlopende contract worden afgekocht door Al Ahli, dat 18,5 miljoen euro voor hem heeft betaald. Ook Mendy heeft een topcontract getekend in het Midden-Oosten. Bekend is dat hij een driejarig contract heeft getekend ter waarde van vijftien miljoen euro.

Marcelo Brozovic - 18 miljoen euro

De overstap van Marcelo Brozovic van Internazionale naar Al Nassr kende veel haken en ogen, maar de Kroaat maakte uiteindelijk voor achttien miljoen euro de overstap naar Al-Nassr, zo werd begin juli bekend. Het loopwonder wordt onder meer ploeggenoot van Cristiano Ronaldo. Naar verluidt gaat de middenvelder 25 miljoen euro per jaar verdienen.

Roberto Firmino - transfervrij

Roberto Firmino heeft net als Mendy zijn transfer naar Al Ahli afgerond. De club uit Saudi-Arabië nam de 31-jarige Braziliaan transfervrij over. Hoe veel het driejarige contract van Firmino waard is bij Al Ahli, is niet bekend.

Sergej Milinkovic-Savic - 40 miljoen euro

Sergej Milinkovic-Savic heeft SS Lazio verruild voor Al Hilal. De Servische middenvelder tekent voor drie seizoenen in Saudi-Arabië en levert de Italiaanse club een slordige veertig miljoen euro op.

Seko Fofana - 25 miljoen euro

Fofana liet de Franse competitie achter zich voor een avontuur bij Al-Nassr, de club van Cristiano Ronaldo. De Ivoriaan kwam afgelopen seizoen nog uit voor de verrassende nummer twee RC Lens waar hij aanvoerder was, maar nadat de Saudische club 25 miljoen euro betaalde, tekende de middenvelder in Arabië. 

Alex Telles - 7 miljoen euro

Telles transfereerde enkele seizoenen geleden naar Manchester United, maar kwam daar nooit uit de verf. Een verhuurperiode bij Sevilla zorgde er ook niet voor dat de back weer wekelijks in actie kwam waardoor Al-Nassr besloot toe te slaan. Telles kwam voor zeven miljoen euro over vanuit Manchester. 

Moussa Dembélé - transfervrij

Dembélé werd tussen 2021 en 2023 door Atlético Madrid gehuurd van Olympique Lyon. De Franse spits besloot eind juli naar Al Ettifaq te verhuizen en tekende een contract tot 2025. In 2020 kende de speler nog een geschatte marktwaarde van 50 miljoen euro, maar inmiddels is dat flink gekelderd. 

Riyad Mahrez - 35 miljoen euro

Het werd 28 juli bekend dat Riyad Mahrez Manchester City verruilt voor het Saudische Al Ahli. De club heeft naar verluidt 35 miljoen euro over voor de diensten van de Algerijn, die een contract tot 2027 tekent. Mahrez was vanaf 2018 actief voor Manchester City en won alles wat er te winnen viel. 

Jordan Henderson - 14 miljoen euro

Jordan Henderson stond tussen 2011 en 2023 in het shirt van Liverpool FC, maar maakte eind juli van dit jaar de overstap naar Al Ettifaq. De Saudische club betaalt veertien miljoen euro voor de middenvelder, die een dijk aan ervaring naar de ambitieuze competitie zal brengen. Henderson tekent een driejarig contract van de club. 

Malcom - 30 miljoen euro

Malcom verruilt Zenit Sint-Petersburg voor het Saudi-Arabische Al Hilal. De club betaalt zo'n dertig miljoen euro voor de aanvaller die naar verluidt negentien miljoen euro per jaar gaat verdienen, zo'n drie jaar lang.

Allan Saint-Maximin - 35 miljoen euro

Allan Saint-Maximin speelde van 2019 tot 2023 bij Newcastle United, maar nu lonkt het grote geld in Saudi-Arabië. De aanvaller heeft afscheid genomen van de Premier League en tekent bij Al Ahli, de club waar hij samen met Roberto Firmino en Riyad Mahrez de voorhoede gaat vormen. Wat het salaris van de Fransman gaat worden, is niet bekend.

Fabinho - 47 miljoen euro

Met Fabinho is er opnieuw een speler vanuit de Premier League naar Saudi-Arabië. De Braziliaan heeft voor drie seizoenen getekend bij Al Ittihad. Naar verluidt gaat hij een salaris van 500.000 euro per week verdienen.

Sadio Mané - 30 miljoen euro

Sadio Mané heeft Bayern München verlaten voor Al Nassr voor een bedrag van dertig miljoen euro. In Saudi-Arabië gaat hij samenspelen met Cristiano Ronaldo en strijkt hij naar verluidt meer dan veertig miljoen euro per jaar op. Dat gaat hij vier jaar lang verdienen.

Franck Kessié - 12,5 miljoen euro

Franck Kessié vertrekt een jaar na zijn transfervrije komst alweer bij FC Barcelona. De 26-jarige middenvelder was dit seizoen overbodig bij de Catalaanse grootmacht en vertrekt voor 12,5 miljoen euro naar het Saudische Al Ahli.

Roger Ibañez - 28,5 miljoen euro

Roger Ibañez heeft AS Roma verlaten voor Al Ahli. Van de verdediger, die het leven van Feyenoord-spits Santiago Gimenez afgelopen jaar nog zuur maakte in de Europa League, is niet exact bekend wat hij gaan verdienen.

Neymar - 100 miljoen euro

Neymar heeft na zes jaar bij Paris Saint-Germain de deur achter zich dicht getrokken en gaat bij Al Hilal spelen. De Braziliaan kost een slordige honderd miljoen euro en gaat naar verluidt zo'n 160 miljoen euro in twee jaar tijd opstrijken.

Aymeric Laporte - 29 miljoen euro

Het werd 24 augustus bekend dat Aymeric Laporte Manchester City verruilt voor Al Nassr. De verdediger gaat onder meer samen spelen met Cristiano Ronaldo. De Saudische club heeft 25 miljoen pond, omgerekend 29 miljoen euro, over voor de prijzenpakker van City. 

Georginio Wijnaldum - 10 miljoen euro

Wijnaldum belandde na zijn teleurstellende huurperiode bij AS Roma op een zijspoor bij zijn werkgever Paris Saint-Germain. De Nederlandse middenvelder kwam niet meer voor in de plannen van de Franse grootmacht en trainde in de voorbereiding al los van de selectie. Volgens bondscoach Ronald Koeman had Wijnaldum graag zijn loopbaan vervolgd in Europa, maar kwamen die kansen niet. En dus trekt de Oranje-international naar de Saudische competitie, waar hij een driejarig contract heeft getekend bij Al Ettifaq.

Yannick Carrasco - 15 miljoen euro

Carrasco heeft een vierjarig contract getekend bij het Al Shabab van trainer Marcel Keizer. De dertigjarige Belg verlaat Atlético Madrid voor de tweede keer en kiest voor het grote geld in Saudi-Arabië. Eerder ging Carrasco al een avontuur in China aan, waarna hij na twee seizoenen weer terugkeerde bij de Spaanse grootmacht.

Demarai Gray - 10 miljoen euro

Gray verlaat Everton na twee seizoenen en tekent bij het Saudische Al Ettifaq. De steenrijke club maakt een transfersom van ongeveer tien miljoen euro over naar de Engelsen. Bij Al Ettifaq gaat Gray samenspelen met onder meer oud-Liverpool-spelers Jordan Henderson en Georginio Wijnaldum.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!