Wie is Karol Borys, de Poolse tiener op de radar van Ajax, PSV en Feyenoord?

Wie is Karol Borys, de Poolse tienersensatie?
10 januari om 16:30

Zowel PSV, Ajax als Feyenoord zouden interesse hebben getoont in de zestienjarige Karol Borys van WKS Slask Wroclaw. Wie is deze middenvelder, die in eigen land bekend staat als het grootste talent dat rondloopt? VoetbalNieuws duikt in het leven van Borys. 

Karol Borys werd op 28 september 2006 geboren in het Poolse Otmuchów en begon met voetballen bij het plaatselijke Czarni Otmuchów. De linksbenige middenvelder viel op en werd uiteindelijk overgenomen door Śląsk Wrocław, een professionele topclub die in de hoogste divisie van het Poolse voetbal speelt. In oktober 2021 tekende Borys zijn eerste profcontract bij de club, op slechts vijftienjarige leeftijd. Het officiële debuut van Borysin de Ekstraklasa moest wachten tot maart 2022. Destijds mocht Borys de laatste twintig minuten invallen tegen Gornik Zabrze. De middenvelder was bij zijn debuut slechts 15 jaar, 7 maanden en 23 dagen oud, waarmee hij de op drie na jongste speler ooit is die minuten maakte in de Poolse top.

Borys is jeugdinternational en nam in 2023 deel aan het EK O17 in Hongarije. In 24 wedstrijden met het O16- en O17-elftal was Borys goed voor acht goals. Borys beschikt over een fraaie dribbel, houdt de bal dicht bij zich en heeft ook een verwoestende uithaal. De speler is vrijwel volledig tweebenig en beschikt over explosiviteit over de eerste meters. De tiener houdt de bal altijd zeer dicht bij zich en is moeilijk van de bal af te krijgen. 

Grote interesse in Broys

In februari 2022 was Borys nog op de proef bij Manchester United, waar ook Chelsea en Manchester City de tiener op de korrel zou hebben gehad. Een andere Engelse club die recent interesse heeft getoond in de middenvelder, is Hull City. Vanuit Spanje zou stuntploeg Girona de middenvelder ook nauwlettend in de gaten houden. Afgelopen zomer leek Borys nog de overstap naar PSV te gaan maken, maar verkoos een nieuw contract in Polen boven een transfer naar de Eredivisie.

Transferwaarde Broys

In mei 2022 haalde Slask Wroclaw het talent definitief over naar het eerste elftal. Ruim een jaar later zette Broys zijn handtekening onder een nieuw contract tot medio 2026. De marktwaarde van Broys wordt geschat op één miljoen euro. Begin januari maakte Broys nog de switch naar managementbureau Sports Entertainment Group (SEG).

Interlandcarrière Broys

Momenteel speelt Broys zijn interlands voor de Onder-18 van Polen, waarvoor hij al vijf keer zijn opwachting maakte. Eerder was hij bij de Onder-17 in negentien interlands goed voor drie doelpunten.