Van Bronckhorst naar Besiktas: deze Nederlandse trainers gingen hem voor

Welke Nederlandse trainers waren actief in Turkije?
5 juni om 19:15
Laatste update: 3 januari om 21:30

Giovanni van Bronckhorst is de nieuwe trainer van Besiktas. Met Jean-Paul van Gastel aan zijn zij trekt hij richting Kara Kartallar. Welke trainers gingen hem eigenlijk voor in Turkije? VoetbalNieuws.nl zet ze voor je op een rij.

Cor van der Hart, Ger Blok en Theo Laseroms waren de eerste Nederlanders die als hoofdtrainer aan de slag gingen in Turkije. De oefenmeesters stonden tussen 1989 en 1990 aan het roer bij respectievelijk Sarıyer SK, Mersin İdman Yurdu en Trabzonspor. Laatstgenoemde plakte nog een jaar vast aan zijn Turkse avontuur en vertrok naar Çengelköy SK.

Succescoaches Guus Hiddink en Leo Beenhakker waren in de jaren negentig ook actief in Turkije. Eerstgenoemde stond onder contract bij Fenerbahçe, terwijl Beenhakker bij Istanbulspor aan de slag ging.

De meest recente hoofdtrainers die de overstap naar Turkije maakten zijn Philip Cocu en Patrick Kluivert. Cocu vertrok na vijf seizoenen bij PSV naar topclub Fenerbahçe. Zijn Turkse avontuur werd echter geen succes, de voormalig Oranje-international werd al na een paar maanden ontslagen. Dat gold ook voor Patrick Kluivert. Zijn periode bij Adana Demirspor kwam abrupt ten einde nadat hij opstapte omdat 'beide partijen niet aan elkaars verwachtingen voldeden'.

Kluivert naar Turkije: deze trainers gingen hem voor
Dick Advocaat en Mario Been actief bij Fenerbahçe.

Nederlandse trainers in Turkije

Cor van der Hart: Sarıyer GK, 1989-1990 
Ger Blok: Mersin İdman Yurdu, 1989-1990
Theo Laseroms: Trabzonspor & Çengelköy SK, 1989-1991 
Guus Hiddink: Fenerbahçe, 1990-1991
Leo Beenhakker: Istanbulspor, 1995
Frank Rijkaard: Galatasaray, 2009-2010
Jan Olde Riekerink: Galatasaray, 2016-2017
Dick Advocaat: Fenerbahçe, 2016/2017
Phillip Cocu: Fenerbahçe, 2018
Patrick Kluivert: Adana Demirspor, 2023
Giovanni van Bronckhorst: Besiktas, heden

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!