Wie is Zeki Amdouni, de jonge Zwitser die in de belangstelling staat van Ajax?

Wie is Zeki Amdouni, de jonge Zwitser die in de belangstelling staat van Ajax?

21 juni 2023 om 22:05
Laatste update: 21 juni 2023 om 22:11

Zeki Amdouni staat in de belangstelling van Ajax. De international van Zwitserland is naar eigen zeggen klaar voor een stap hogerop. Wie is de 22-jarige aanvaller van FC Basel eigenlijk precies? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Amdouni werd op 4 december 2000 geboren in Genève. In Zwitersland groeide hij op met zijn Turkse vader en Tunesische moeder. Al snel blijkt Amdouni een groot talent te hebben. De kleine aanvaller blijkt een waar voetbaltalent te zijn en dat blijft niet onopgemerkt. Op zijn veertiende wordt Amdouni gescout door Étoile Carouge, dat actief is op het tweede niveau van Zwitserland.

Profdebuut bij Lausanne-Sport

Na twee seizoenen pikt Stade-Lausanne Amdouni op uit de jeugd van Étoile Carouge. De Zwitser zou daar uiteindelijk twee jaar actief zijn, voor hij in 2021 de overstap maakt naar Lausanne-Sport. Bij die club maakt Amdouni op 24 juni 2021 zijn profdebuut tegen FC St. Gallen. De wedstrijd wordt met 2-1 verloren, maar blijkt het startsein voor een mooie loopbaan.

Overstap naar Basel en uitgroeien tot goalgetter

Een jaar na zijn debuut tekent Amdouni een contract bij FC Basel, de grootste club van Zwitserland. Basel huurt de jonge aanvaller voor twee jaar met optie tot koop. De Zwitserse grootmacht maakt uiteindelijk tien miljoen euro over naar Lausanne-Sport. Amdouni groeit bij Basel uit tot steunpilaar en doelpuntenmachine. Vooral in de Conference League kende Amdouni een sterk seizoen. Met zeven goals kroonde hij zich tot topscorer van het Europese toernooi.

Keuze voor Zwitserland en klaar voor vervolgstap

Amdouni heeft een Turkse vader en Tunesische moeder en moet dus op jonge leeftijd kiezen voor welk land hij wil uitkomen. Ondanks jeugdinterlands met Turkije kiest de aanvaller uiteindelijk voor Zwitserland. Na vijf interlands staat de teller al op vijf doelpunten voor Amdouni, die deze zomer een vervolgstap hoopt te maken. Naar verluidt zijn Ajax, Benfica en Eintracht Frankfurt de meest concrete clubs. Basel verlangt een transfersom tussen de tien en vijftien miljoen euro.