Dit is Luka Ivanušec, het transfertarget van Feyenoord

Wie is Luka Ivanušec, de Kroatische linksbuiten die in beeld is bij Feyenoord?

13 augustus om 23:13
Laatste update: 13 augustus om 23:13

Luka Ivanusec is en blijft momenteel hét transferthema voor Feyenoord. De Rotterdammers gaan volgens 1908 vol voor de linksbuiten. VoetbalNieuws neemt hem onder de loep.

Clubcarrière

De 24-jarige Ivanušec word op 26 november 1998 geboren in Varaždin, een plaatsje iets ten noorden van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Ivanušec doorloopt de jeugdopleiding van NK Lokomotiva, een club die uitkomt in de 1. HNL, het hoogste niveau qua voetbal in Kroatië. Bij Lokomotiva maakt de talentvolle speler al op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. In de drie jaar dat Ivanušec voor Lokomotiva speelt groeit hij uit tot een vaste basiskracht.

Met 78 wedstrijden en negen goals in de benen besluit Dinamo Zagreb om hem Ivanušec in de zomer van 2019 op te pikken. Ook in de Kroatische hoofdstad groeit de aanvaller uit tot een basisspeler en krikt hij zijn rendement met het seizoen meer en meer op. Afgelopen jaar was Ivanušec in alle competities goed voor dertien goals en vijf assists, prima statistieken voor een linksbuiten.

Wie is Luka Ivanušec, de Kroatische linksbuiten die in beeld is bij Feyenoord?

Het Kroatische elftal

Ivanušec is nog maar zeventien jaar oud wanneer hij zijn debuut maakt voor het Kroatische nationale elftal. In de tweede wedstrijd die de aanvaller van Dinamo Zagreb voor zijn land speelt komt hij al tot scoren. Daarmee is Ivanušec tot op de dag van vandaag de jongste speler ooit die voor Kroatië heeft weten te scoren. In de periode vanaf zijn debuut tot nu had Ivanušec aan drie eindtoernooien deel kunnen nemen met Kroatië. Helaas voor hem gingen de WK’s in Rusland (2018) en Qatar (2022) aan zijn neus voorbij, maar tijdens het EK in 2021 kwam hij wel drie keer in actie voor de Vatreni.

De meest recente wedstrijd van Ivanušec voor Kroatië is de Nations League-finale tegen Spanje die op 18 juni 2023 werd gespeeld. De aanvaller vormde samen met Andrej Kramaric en Mario Pasalic de aanval van de Kroaten. Wat een groot voetbalfeest had moeten worden voor de massaal afgereisde Kroatische fans eindigde in een deceptie. Spanje won na strafschoppen en ontnam Kroatië daarmee hun eerste prijs in de historie van het land.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Luka Ivanušec (@lukaivanusec)

Type speler en marktwaarde

Ivanušec is een linksbuiten die ook als nummer tien uit de voeten kan. Hij is een speler met een goede dribbel die zich wanneer het mogelijk veel uitwijkt naar het centrum. Daarmee lijkt hij wel te passen in het profiel dat Feyenoord heeft opgesteld voor de nieuwe linksbuiten: een type Luis Sinisterra die goed is in de één tegen één en zijn man via binnen en buiten kan passeren. Ivanušec is weliswaar een rechtspoot, maar heeft ook een goede voorzet met links in de benen. Daarnaast heeft Ivanušec ook de nodige ervaring in de Champions League en dat is iets wat Feyenoord komend seizoen goed kan gebruiken.

Mocht Feyenoord toe willen slaan, dan zal het flink in de buidel moeten tasten. De martkwaarde van Ivanušec wordt door transfermarkt geschat op twaalf miljoen euro, maar 1908 verwacht een akkoord rond de negen à tien miljoen euro. De Kroaat ligt nog tot de zomer van 2026 vast bij Dinamo Zagreb.