Exclusive

De enige City-speler die ooit de Champions League won: wie is Scott Carson?

De enige City-speler die ooit de Champions League won: wie is Scott Carson?

10-06-2023 10:47 Laatste update: 10:47

Manchester City gaat zaterdagavond op jacht naar de eerste Champions League-titel uit de clubgeschiedenis. The Citizens doen dat zonder de nodige ervaring, want er is in de selectie slechts één speler die ooit de felbegeerde cup met de grote oren wist te winnen. Wie is reservedoelman Scott Carson? VoetbalNieuws schetst een portret.

Scott Carson is de 37-jarige derde keeper van Manchester City. Hij werd in 2019 door Derby County verhuurd aan de ploeg van Pep Guardiola, waarna hij twee jaar later definitief werd overgenomen. Sindsdien kwam hij slechts twee keer in actie voor de hoofdmacht.

Eén keer gebeurde dat als invaller, in de achtste finale van de Champions League tegen Sporting Portugal in maart 2022. De andere keer was in mei 2021. Toen stond Carson negentig minuten onder de lat in het Premier League-duel tegen Newcastle United.

Carson wint Champions League met Liverpool in 2005

Carson, wiens debuut al plaatsvond in 2000 als keeper van Leeds United, speelde tussen 2005 en 2008 echter voor één van City's grootste rivalen; Liverpool. Met The Reds stond hij in eerste seizoen, weliswaar wederom als reservedoelman, in de finale van de Champions League tegenover AC Milan. De ploeg van trainer Walter Benítez werd in de eerste helft weggevaagd en keek tegen een vrijwel onoverbrugbare 3-0 achterstand aan.


Scott Carson (rechts) maakte tegen Sporting Portugal zijn Champions League-debuut voor Manchester City.

Wat er daarna gebeurde, ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste comebacks ooit. Liverpool scoorde in een tijdsbestek van zes minuten drie keer, bereikte de strafschoppenserie en won die uiteindelijk ook nog.

Zodoende is Carson de enige speler in de gelederen van Manchester City die een gouden Champions League-medaille in zijn prijzenkast heeft. Daar kan aanstaande zaterdag een tweede bij komen, als de ploeg het in Istanbul opneemt tegen Internazionale!