Grootste karakter in de voetbalwereld: elf sappige quotes van Ibrahimovic

De beste uitspraken van Zlatan Ibrahimovic
12 maart om 21:56
Laatste update: 12 maart om 22:05

Zlatan Ibrahimovic is een man met daden én ook veel woorden. De Zweedse spits kondigde vorig seizoen zijn welverdiende voetbalpensioen aan en kon het zoals verwacht niet laten om weer een nieuwe uitspraak aan zijn repertoire toe te voegen: "Zelfs god huilt vandaag", klonk het. VoetbalNieuws.nl neemt je mee door de carrière van Ibrahimovic met elf van zijn beste quotes.

1. Zlatan doet geen auditie

Toen Zlatan Ibrahimovic nog bij Malmö FF speelde, stond hij in de belangstelling van veel clubs uit de Europese top. Onder andere Arsenal en Ajax wilde de spits graag ophalen, maar Arsenal bood hem eerst een trainingsstage aan. Daar was Zlatan niet van gediend. "Geen sprake van, Zlatan doet geen audities", klonk het. Ajax was uiteindelijk slagvaardig en wist hem naar Amsterdam te halen.

2. Er is maar één echte Zlatan

Zlatan was bij Ajax al een wereldster in wording, maar dat was niet elke week het geval. De spits kende een moeilijke start in Amsterdam en dat viel ook verslaggever Joep Schreuder op. Hij vroeg de Zweed naar zijn wisselvalligheid.

"Er is maar één echte Zlatan, ken je hem?", reageerde Zlatan. Schreuder vroeg hem vervolgens of hij geen tweelingbroer had, aangezien hij niveauverschil liet zien in twee opeenvolgende wedstrijden. Of de fans dat zullen begrijpen? "Ze zullen begrijpen dat ik twee wedstrijden heel goed heb gespeeld", antwoordde Zlatan met een zelfvoldane glimlach.

Grootste karakter in de voetbalwereld stopt: elf sappige quotes van Ibrahimovic

3. Wanneer je mij koopt, koop je een ferrari

Via Juventus en Internazionale maakt Zlatan uiteindelijk een toptransfer naar FC Barcelona. Daar komt hij samen te spelen met onder andere Lionel Messi, Thierry Henry en nog meer sterren van formaat, waardoor hij zelfs op de bank beland. Zlatan past niet echt in de speelwijze van de Catalanen en daar bedenkt hij een mooie metafoor voor.

"Wanneer je mij koopt, koop je een Ferrari. Wie een Ferrari heeft tankt Super, rijdt op de snelweg en geeft vol gas. Guardiola heeft diesel getankt en reed een rondje over het platteland. Hij had beter een Fiat kunnen kopen", aldus Ibra, waarvan bekend is dat het tussen hem en Pep Guardiola nooit boterde.

4. Gay? Kom naar mijn huis en neem je zuster mee.

In diezelfde tijd bij Barcelona wordt Zlatan op een gegeven moment samen met Gerard Piqué gespot. De twee lopen hand in hand, wat een vrouwelijke journalist een reden gaf om de Zweed te vragen naar zijn geaardheid. "Kom met mij mee naar je huis en je zult zien of ik gay ben. En neem je zuster mee", was het treffende antwoord van de spits.

5. Ik ken ze niet, maar zij mij wel

Na Barcelona begint Zlatan aan zijn eerste periode bij AC Milan, waarna hij uiteindelijk voor de grote plannen van Paris Saint-Germain kiest. In die periode is de club uit de Franse hoofdstad nog niet de status bereikt die het nu wel heeft, maar met Zlatan arriveert er een ster. "Het klopt dat ik niks weet van de spelers hier, maar ze weten gelukkig wel wie ik ben."

Grootste karakter in de voetbalwereld stopt: elf sappige quotes van Ibrahimovic

6. God zit voor je

In zijn tijd bij PSG is Zlatan misschien wel op zijn best in zijn carrière. Ook bij de nationale ploeg van Zweden schiet hij de ballen er geregeld in en staat hij op een gegeven moment voor de belangrijke play-off-wedstrijd tegen Portugal om een plek op het WK van 2014 in Brazilië.

Op de persconferentie in aanloop naar het duel ontstaat er een smakelijke situatie. Wie gaat het worden? Zweden of Portugal? Zlatan: "Dat weet alleen God." De verslaggever: "Die kunnen we het moeilijk vragen." Zlatan: "Hoezo? Hij zit voor je…"

7. Een WK zonder mij is geen WK

Helaas voor Zlatan had god het niet bij het juiste eind waardoor Zweden het WK in 2014 moet missen. Dat is volgens de spits een goede reden om de tv helemaal niet aan te zetten. "Een WK zonder mij is geen WK. Dus er is helemaal niets om naar uit te kijken."

8. Leeuwen vergelijken zichzelf niet met mensen

Na vier jaar in Parijs maakt Zlatan zijn opwachting bij Manchester United in de Premier League. De spits wordt bij zijn aankomst gevraagd naar wie hij de beste spits in de competitie vindt. Geheel tegen verwachting in noemt de Zweed Sergio Aguero en Romelu Lukaku, maar niet zichzelf. Dat valt ook de journalist op, maar Zlatan komt met een goed argument. "Leeuwen vergelijken zichzelf niet met mensen", luidt zijn verklaring.

9. Ze weten nog niet hoe god eruit ziet

Wanneer Zlatan inmiddels al even geaard is in Manchester, neemt hij een item op met Thierry Henry. De twee staan in een gym op het trainingscomplex van United, waar de Fransman iets opmerkelijks constateert. Enkele iconen van United staan in het groot uitgebeeld, maar Zlatan nog niet? Hoe kan dat? "Ze weten nog niet hoe god eruit ziet", reageert Zlatan, waarna Henry het niet meer houdt van het lachen.

10. Los Angeles, welcome to Zlatan

Na Manchester United is het voor Zlatan tijd om zich naar een ander continent te begeven. LA Galaxy pikt de topspits op. Zlatan introduceert zichzelf geheel op eigen wijze. 'Los Angeles, welcome to Zlatan', zo kondigt hij zijn transfer aan in de Amerikaanse kranten. Daar houdt het niet bij op. 'Dear Los Angeles, you’re welcome', ondertekent Zlatan zijn aankondiging.

Grootste karakter in de voetbalwereld stopt: elf sappige quotes van Ibrahimovic

11. Ik speel totdat er niemand beter is dan ik

Na LA Galaxy trekt Zlatan voor de tweede keer naar Milan, waar hij uiteindelijk zijn carrière af gaat sluiten. Kort nadat de spits is teruggekeerd in Milaan wordt hij kampioen van Italië. Dat levert weer mooie taferelen op zoals bijvoorbeeld de sigaar van Zlatan tijdens de huldiging, maar ook zijn er weer de nodige uitspraken. Of Zlatan gaat stoppen? "De realiteit is dat ik speel tot het moment dat ik zie dat er iemand beter is dan ik, dus daarom speel ik nog", klinkt het. Eén jaar later is het nu dan toch écht gedaan met de carrière van Ibrahimovic.